Θεσσαλονίκη – Σέρρες: SMS στο 13033 για μετακινήσεις – Τι ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Επιστρέφει το SMS στο 13033 καθώς μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, επιβάλλεται Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Από αύριο οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 για να βγουν από το σπίτι. Απαγόρευση κυκλοφορίας αυστηρά από τις 9 μ.μ. – 5 π.μ. ενώ κατά τις ώρες αυτές θα επιτρέπεται έξοδος από το σπίτι μόνο για εργασία ή έκτακτους λόγους υγείας.

NEA ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επισήμανε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσή του ότι εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση στο λύκειο και τα πανεπιστήμια. Τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια θα λειτουργούν κανονικά.

Τι ισχύει για τη μετακίνηση των  εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση, με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Τι ισχύει για τους μαθητές

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Τι ισχύει γενικά για όλους τους πολίτες

  1. Με βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη η μετακίνηση στην εργασία.
  2. Από αύριο οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες θα πρέπει να στέλνουν SMS για να πάνε σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και τράπεζα.

Οι κωδικοί που θα χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ίδιοι με αυτούς του Μαρτίου. Σε αντίθεση με το Lockdown του Μαρτίου, τώρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά ενώ κλείνει το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες.

Οι κωδικοί που θα πρέπει να στείλετε με SMS στο 13033 είναι οι εξής:

Το μήνυμα στο 13033: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6].

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές αναστέλλονται προς το εξωτερικό, ενώ επιτρέπονται μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις μεταφορές εσωτερικού.

Επιπλέον:

  1. Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
  2. Η εστίαση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
  3. Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
  4. Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.
  5. Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για τον Covid-19, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
  • ΑΕΙ: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.