Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις e-εκλογές ανάδειξης των αιρετών – Τα τελευταία νέα

«Χιλιάδες γονείς ταλαιπωρούνται σήμερα επειδή τα σχολεία είναι κλειστά. Δε θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να οργανώσει τις εκλογές των εκπαιδευτικών χωρίς να επηρεαστεί η σχολική λειτουργία; Μπορούσε. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δε νοιάζεται ούτε για τα αυτονόητα» είχε δηλώσει o Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από δυο χρόνια.

Σε 10 μέρες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, ημέρα Σάββατο, εκτός διδακτικών ωρών δηλαδή και με ηλεκτρονικό τρόπο, λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

  1. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν ήδη καταρτίσει ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «myschool» τους πίνακες εκλογέων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς που έχουν οργανική θέση ή υπηρετούν ως προσωρινοί αναπληρωτές σε σχολικές μονάδες που υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
  2. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης κατάρτησαν ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «myschool» τους πίνακες εκλογέων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που υπηρετούν οργανικά ή ως προσωρινοί αναπληρωτές σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ της περιοχής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
  3. Τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το alfavita.gr, τα διορισμένα μέλη των εφορευτικών επιτροπών έλαβαν μήνυμα από το Γραφείο Αρωγής Χρηστών «Ζευς» για να συμμετάσχουν σε επιμόρφωση ενόψει των εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου.

Πληροφορικά υπενθυμίζουμε ότι:

  1. Για κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο λειτουργεί χωριστή «ηλεκτρονική κάλπη».
  2. Η Εφορευτική Επιτροπή παρακολουθεί την κανονική λειτουργία του συστήματος και μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας εκδίδει τα αποτελέσματα.
  3. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα σε κάθε συνδυασμό ή ανεξάρτητο υποψήφιο αφού απευθυνθεί στην οικία Εφορευτική Επιτροπή, να παραστεί διά εκπροσώπου, αντιπροσώπου ή αυτοπροσώπως, στον χώρο που θα γίνει η εξαγωγή των αποτελεσμάτων και η καταμέτρηση των ψήφων.

Το νέο σύστημα ηλεκτρονικό σύστημα

Η ψηφοφορία θα υλοποιηθεί μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος (σύστημα «ΖΕΥΣ») του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. («Ε.Δ.Υ.Τ.Ε Α.Ε.»).

Το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας και υποστηρίζονται από εξειδικευμένη ομάδα διαχειριστών που μεριμνούν για την ασφάλεια του συστήματος. Φιλοξενείται στο υπολογιστικό κέντρο του «Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.», και έχει ήδη εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε πρόσφατες πρυτανικές εκλογές έξι Πανεπιστημίων. Όπως δήλωσε η υπουργός : «Μία νέα εποχή ξεκινά και στις εκλογές για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών, με την ηλεκτρονική διεξαγωγή τους το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Εξασφαλίζουμε ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, τη μη διατάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των εκλογών σύμφωνα με διεθνή πρότυπα που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και το απόρρητο των ψηφοδελτίων, την πρόληψη από τον κορωνοϊό με την αποτροπή του συγχρωτισμού δεκάδων χιλιάδων εκλογέων. Διευκολύνουμε, επιπλέον, τη δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής των ψηφοφόρων, ενισχύοντας τη δημοκρατική αυτή εκλογική διαδικασία».

Διαφωνούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι συνδικαλιστές και  ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε πρόσφατη συνάντηση Κεραμέως –ΟΛΜΕ, η ΟΛΜΕ τάχθηκε κατά της ψηφιοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, της διενέργειάς της ημέρα Σάββατο και πρότεινε την αναβολή της για ένα οκτάμηνο, ή τη διενέργειά της δια ζώσης σε εργάσιμη ημέρα (με ή χωρίς άδεια). Από την πλευρά της, η υπουργός επεσήμανε ότι οι εκλογές ημέρα Σάββατο «υπηρετούν το στόχο της ανάδειξης εκπροσώπων για τα υπηρεσιακά συμβούλια, δίχως να διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο η εκπαιδευτική διαδικασία». Επιπλέον, τόνισε ότι η διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες: αφ’ ενός στη διεθνή τάση εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που ενισχύθηκε από την εμπειρία της πανδημίας, αφ’ ετέρου στην ανάγκη προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας βάσει των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό, πόσο μάλλον όταν οι εκλογές αυτές αφορούν άνω των 170.000 εκπαιδευτικούς, που θα έπρεπε διαφορετικά να συναθροιστούν.

Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες προχώρησαν και ένα βήμα πιο πέρα και απέσυραν τους υποψηφίους από τα ψηφοδέλτια των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για εφέτος στις 7 Νοεμβρίου, ενώ ζητούν και συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους εκθέσουν την άρνηση τους σε εκλογική διαδικασία ημέρα Σάββατο.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία διαφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως υποστηρίζει: «Για να είναι η διαδικασία αντιπροσώπευσης αυθεντική και ουσιαστική προαπαιτούνται συνθήκες γενικά αποδεκτές, με πολιτικές και τεχνικές εγγυήσεις διασφάλισης της συμμετοχικής διαδικασίας αναγκαίου συλλογικού διαλόγου και τελικά της επιλογής ψηφοδελτίου στην κάλπη».

Η αντίδραση του υπουργείου

Το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να μην σταματήσει η διαδικασία για την ανάδειξη αιρετών κατέθεσε τροπολογία προς ψήφιση στη Βουλή, με την οποία παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με υπουργική απόφαση όλων των αναγκαίων λεπτομερειών για τη διενέργεια με ηλεκτρονική ψηφοφορία των εκλογικών διαδικασιών (συμπεριλαμβανομένων και εκκρεμών, που διεξάγονται κατ’ εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων) για την ανάδειξη αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων σχετικά με τη διεξαγωγή των εν λόγω διαδικασιών με φυσική παρουσία. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την υπουργό για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και λένε ότι «δεν μπορεί το υπουργείο να τους υποχρεώσει να διατηρήσουν την υποψηφιότητά τους».

Για την ιστορία:

Για την ιστορία, το σύστημα με ψηφοφορία την πρώτη Τετάρτη του Νοεμβρίου σε εργάσιμη ημέρα, ανά δύο χρόνια που διεξάγονται οι εκλογές, καθιερώθηκε το 2003 και τα σχολεία παρέμεναν κλειστά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών των αιρετών.

 

Τελευταία νέα, Πέμπτη 29/10.2020

Σύμφωνα με το esos.gr αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για  σήμερα Πέμπτη, η παρουσίαση της “ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της 7ης Νοεμβρίου” από τους υπουργούς Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, λόγω  του γεγονότος ότι η Νίκη Κεραμέως διαγνώστηκε  θετική  στον κορωνοϊό.

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση της κ.Κεραμέως για επαναληπτική ηλεκτρονική ψηφοφορία το τρίτο Σάββατο του Νοεμβρίου σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η ψηφοφορία δεν περατωθεί στις 7 Νοεμβρίου.

 

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

 

Μοιράσου το άρθρο:

          

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.