Πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία»

Το υπουργείο παιδείας με το έγγραφο του 142222/Η1/19-10-2020 ανακοίνωσε την πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία.

Η Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία είναι ένα τριετές εθνικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την επιχορήγηση ΕΕΑ (ΕΕΑ Grants) και το οποίο διεξάγεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Διαχειριστής του προγράμματος είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland (European Wergeland Centre – EWC) με το οποίο το ΥΠΑΙΘ έχει συνάψει σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε κατά το σχολικό έτος 2019-2020 με τη συμμετοχή 18 σχολείων της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έως το τέλος του σχολικού έτους 2021-2022 υπολογίζεται να έχουν συμμετάσχει έως 150 σχολεία που έχουν τάξεις υποδοχής.

Κατά το σχολικό έτος 2020-2021, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 50 Γυμνάσια των Περιφερειών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Στερεάς Ελλάδος, Θεσσαλίας και Ηπείρου στα οποία λειτουργούν τάξεις υποδοχής με μαθητές πρόσφυγες. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τον σχολικό δημοκρατικό πολιτισμό ούτως ώστε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να είναι ευπρόσδεκτα και να προάγεται ποιοτική εκπαίδευση για όλους.

Το πρόγραμμα, αντιμετωπίζοντας το σχολείο ως σύνολο, θα προσφέρει επιμόρφωση και υποστήριξη σε διευθυντές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχολείων, μέσω της εκπαίδευσης στη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η ενίσχυση της ευρύτερης σχολικής κοινότητας (διεύθυνση, εκπαιδευτικοί, μαθητές) και της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, για κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν:

  1. Τριήμερη βιωματική συνάντηση των ομάδων εκπροσώπων των σχολείων
    (Διευθυντής/τρια, 1 εκπαιδευτικός, 1 γονέας) το φθινόπωρο του 2020.
  2. Διήμερη επιμόρφωση στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου από
    επιμορφωτές και επιμορφώτριες του προγράμματος.
  3. Υποστήριξη στη δημιουργία και εφαρμογή Σχεδίου Δράσης ως το τέλος της
    εκπαιδευτικής χρονιάς, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες , το οποίο θα υποστηρίζεται
    από επιμορφώτρια/επιμορφωτή και τους εκπαιδευτές του προγράμματος.
  4. Διοργάνωση συνεργατικών δράσεων με άλλα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και υποστήριξη των δράσεων με υλικό.
  •  Όλες οι λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες, εδώ.

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

 

Μοιράσου το άρθρο:

          

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.