Σύγχρονη Ελλάδα και Βυζαντινή κληρονομιά

Ο Κήπος (Ορφανίδου 6) διοργανώνει την ημερίδα με θέμα «Σύγχρονη Ελλάδα και Βυζαντινή κληρονομιά» και εισηγητή τον Δημήτρη Μπέττα.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (θέσεις περιορισμένες – μέχρι 30 άτομα). Στη διάρκεια της δίωρης αυτής ημερίδας, θα μιλήσουμε για τη βυζαντινή νομοθεσία και για τη χρήση της στο νέο ελληνικό κράτος. Θα εντοπίσουμε βυζαντινά έθιμα, θρησκευτικά και μη, που επιβίωσαν ως τη σύγχρονη εποχή και θα γνωρίσουμε εκφράσεις της βυζαντινής λαϊκής σοφίας μέσα από παροιμίες, γνωμικά και αινίγματα που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα.

  • Ημερίδα: Σύγχρονη Ελλάδα και Βυζαντινή Κληρονομιά

Η πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου έχει αδιάλειπτη παρουσία στο σύγχρονο ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έστω και αν συχνά δεν γίνεται απόλυτα αντιληπτός ο βαθμός στον οποίο είμαστε μέτοχοί της. Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιάσει την κληρονομιά του βυζαντινού πολιτισμού στη νεοελληνική κοινωνία μέσα από μια θεματική που περιλαμβάνει ζητήματα νομοθεσίας, θρησκευτικών εορτασμών και τέλος, ηθών και εθίμων. Μέσω της εξέτασης των πτυχών αυτών της βυζαντινής κληρονομιάς, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν το εύρος των αντιλήψεων και παραδόσεών μας που έχουν βυζαντινή προέλευση. Παράλληλα, η ημερίδα θα σταθεί αφορμή να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με ποικίλες εκφάνσεις του βυζαντινού πνευματικού πολιτισμού. Το πρόγραμμα της ημερίδας, λοιπόν, δεν απευθύνεται μόνο σε ένα κοινό με ενδιαφέροντα αποκλειστικά ιστορικά, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για τη νομική και την ελληνική λαογραφία.

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων : Κήπος (σεμινάρια, workshops, εκδηλώσεις) Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη – τηλ: 2313078962 (16:00 – 22:00)

  • updateαναβάλλεται Λόγω της ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας για άρση λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων, ο Κήπος θα παραμείνει κλειστός τις επόμενες 14 μέρες.  Θα σταλεί εκ νέου ενημέρωση για την καινούρια ημερομηνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.