Πρότυπα Γυμνάσια: Για αλλοίωση αποτελεσμάτων κάνουν λόγο γονείς και υποβάλουν ενστάσεις

Πρότυπα Γυμνάσια: Ένσταση κατατέθηκε από γονείς υποψήφιας μαθήτριας που ζητούν να μην ισχύει η απόφαση της διοικούσας επιτροπής να θεωρηθούν σωστές όλες οι απαντήσεις στα θέματα αυτά, γιατί αλλοιώνουν τα αποτελέσματα.

Οι γονείς, προειδοποιούν μάλιστα ότι αν η ένστασή τους δε γίνει δεκτή, επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους.

Ένσταση από γονείς για τα λάθος θέματα στα Πρότυπα Γυμνάσια

Η επιστολή των γονιών

Σας ενημερώνουμε ότι με την ιδιότητα των γονέων εξεταζόμενης μαθήτριας, έχουμε υποβάλει Ένσταση-Αίτημα ανάκλησης της χθεσινής άδικης και παράνομης απόφασης για τα Πρότυπα Σχολεία, η οποία οδηγεί στην αλλοίωση των αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στην Ένσταση εξής:

Σε συνέχεια της απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Σχολείων, με την οποία, κατά τρόπο παράνομο, παράτυπο και εν τέλει άδικο για τους εξεταζόμενους μαθητές, η ως άνω  επιτροπή «αποφάσισε» ότι το σύνολο των απαντήσεων που δόθηκαν στις ερωτήσεις 9, 15 και 23 για τα θέματα της Γλώσσας θα βαθμολογηθούν  πλασματικά  ως ορθές, σας ενημερώνουμε ότι έχει κατατεθεί Ένσταση -αίτηση ακύρωσης της ως άνω απόφασης για τους εξής λόγους:

1. Η αιτιολογία βάσει της οποίας η Επιτροπή κατέληξε στην παραπάνω απόφαση (ότι δηλαδή οι συγκεκριμένες ερωτήσεις πάσχουν: είτε από αστοχίες στη διατύπωση, είτε εξαιτίας περισσοτέρων από μια σωστών επιλογών), ελέγχεται ως πολλαπλώς προβληματική, καθώς δεν διευκρινίζεται ποιες από αυτές τις ερωτήσεις ήταν διατυπωτικά άστοχες,  ποιες από αυτές είχαν παραπάνω μία σωστή επιλογή και ποιες ήταν αυτές οι σωστές επιλογές. Συνεπώς η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί ως αντιβαίνουσα στην αρχή της διαφάνειας, εφόσον καθιστά  αδύνατο στους εξεταζόμενους να αντιληφθούν σε ποια ακριβώς δικαιολογητική βάση εδράζεται η «λύση» της Επιτροπής που έφερε «τα πάνω κάτω» στο επίμαχο διαγωνισμό και ανατρέπει τα δεδομένα των βάσεων εισαγωγής.

2. Σε περίπτωση που ένας εξεταζόμενος μαθητής παρά την «διατυπωτική αστοχία» , απάντησε ορθά δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να εξομοιώνεται με εξεταζόμενο που απάντησε εσφαλμένα. Ομοίως, σε περίπτωση που σε μία ερώτηση υπήρχαν – καθομολογία της  Επιτροπής – περισσότερες από μία ορθές απαντήσεις (πχ η Α και η Β) δεν νοείται ο εξεταζόμενος που έδωσε  την ορθή απάντηση (πχ είτε την Α, είτε την Β) να εξομοιώνεται με εξεταζόμενο, ο οποίος ενώ είχε την δυνατότητα να δώσει ακόμη και 2 ορθές απαντήσεις , τελικά έδωσε μία από τις 2 εσφαλμένες  (πχ την Γ, είτε την Δ). Η επίδοση δηλαδή των συγκεκριμένων εξεταζόμενων ήταν σαφώς χειρότερη από το εάν υπήρχε μόνο μία ορθή απάντησηΩστόσο, κατά παράβαση κάθε λογικής και έννοιας ισότητας η Επιτροπή έκρινε ότι οι συγκεκριμένοι εξεταζόμενοι θα πρέπει να επιβραβευθούν βαθμολογικά, χαρίζοντάς τους βαθμούς, σε βάρος φυσικά των λοιπών εξεταζόμενων που απάντησαν ορθά.

3. Εν ολίγοις, η «λύση» που επιχειρείται από την πλευρά της Επιτροπής στο πρόβλημα που ανέκυψε με τις συγκεκριμένες ερωτήσεις/απαντήσεις, τυγχάνει ισοπεδωτική, παραβιάζει ευθέως τις συνταγματικές αρχές της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, της χρηστής διοίκησης, αλλά και εν τέλει της ισότητας των εξεταζόμενων μαθητών, εφόσον με την προσβαλλόμενη απόφαση  επιβραβεύονται βαθμολογικά οι εξεταζόμενοι, οι οποίοι έδωσαν εσφαλμένες απαντήσεις, έναντι αυτών των εξεταζόμενων που έδωσαν τις ορθές (είτε επειδή μπόρεσαν και διαχειρίστηκαν καλύτερα στις ομολογημένες  αστοχίες  στην διατύπωση της ερώτησης είτε επειδή έδωσαν μία εκ των 2 ή περισσότερων απαντήσεων σωστές- αναλώνοντας όμως δυσανάλογο με τις υπόλοιπες ερωτήσεις χρόνο). 

Ενημερώνουμε την σελίδα σας,  ότι σε συνέχεια της Ένστασης που υποβλήθηκε, επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας ,εφόσον δεν ανακληθεί άμεσα η εν λόγω απόφαση.

Μια πιθανή λογική λύση θα ήταν να μοριοδοτηθούν με πρόσθετη βαθμολόγηση (για παράδειγμα με μια πρόσθετη μονάδα) όσοι απάντησαν σωστά στις εν λόγω 3 ερωτήσεις, σύμφωνα με τις απαντήσεις που ανακοίνωσε η Επιτροπή το Σάββατο 18 Μαΐου.

Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις

Με βάση καταγγελίες εκπαιδευτικών και γονέων για τα λάθη που υπήρχαν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Δείτε εδώ αναλυτικά το έγγραφο ΥΠΑΙΘΑ με τις διευκρινήσεις.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήσέ μας στο Twitter , στο Viber και στο Instagram
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

     

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

edweek.gr
Επισκόπηση Απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε εμείς και οι συνεργάτες μας να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούνται λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες. Οι πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή χρησιμοποιούνται για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο.