Σε αναστολή από τον επόμενο χρόνο το σχολείο στους Αρκιούς Δωδεκανήσου

Αν δεν βρεθούν μαθητές, το σχολείο του χρόνου θα τεθεί σε αναστολή με την προοπτική να κλείσει εντελώς.

Το δημοτικό σχολείο του νησιού έχει έναν και μοναδικό μαθητή και μία δασκάλα, τη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, Θεσσαλονικιά Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα,  που αγωνίζεται να στηρίξει τον μαθητή της, αλλά παράλληλα αγωνίζεται και για το ίδιο το νησί.

Η Μ. Τσαλιέρα δήλωσε στην στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ότι «αν δεν βρεθούν μαθητές, το σχολείο του χρόνου θα τεθεί σε αναστολή με την προοπτική να κλείσει εντελώς».

«Το νησί των Αρκιών ακολουθεί μία καταστροφική πορεία που θα οδηγήσει σε μερικά χρόνια στην ερήμωσή του, λόγω του οξυμένου – πλέον- δημογραφικού προβλήματος. Νεαρές οικογένειες δεν υπάρχουν, κίνητρα για να κατοικήσουν στο νησί δεν υπάρχουν, κατά συνέπεια δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη, ούτε αύξηση του πληθυσμού, ούτε παιδιά».

Αρκιοί Δωδεκανήσου. Μόλις 40 είναι οι κάτοικοί τους, και, πέρα από τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν, επέλεξαν να κρατούν τις δικές τους «Θερμοπύλες» στο κομμάτι αυτό του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η κ. Τσαλιέρα μας μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να βρεθούν οικογένειες που θα επιθυμούσαν να ζήσουν στο νησί. «Απέδωσαν καρπούς», μας λέει χαρούμενη, προσθέτοντας πως «έχουν βρεθεί οι πρώτες που είναι αποφασισμένες να έρθουν στους Αρκιούς. Υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση χορηγών για την οικονομική τους στήριξη, που θα αφορά τα πρώτα δύο έτη, μέχρι να μπορέσουν να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 9.000 ευρώ ετησίως για κάθε οικογένεια (ενοίκιο, επίδομα μηνιαίο και τρόφιμα). Αν καταφέρουμε να φέρουμε την πρώτη οικογένεια μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό θα ήταν για μας η μεγαλύτερη ευτυχία, γιατί το σχολείο μας δεν θα κλείσει, το νησί σιγά σιγά θα ζωντανέψει και παράλληλα θα αρχίσει να αναπτύσσεται, χωρίς βέβαια να επηρεάζεται το φυσικό του περιβάλλον και η ήρεμη ζωή σ’ αυτό».

Η δασκάλα των Αρκιών απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Πάτμου, αλλά και γενικότερα στην Πολιτεία, ώστε να σταθούν αρωγοί σε αυτό το εγχείρημα, που είναι, κατά την κ. Τσαλιέρα, «υψίστης σημασίας για το παρόν και το μέλλον του νησιού και του σχολείου μας».

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

 

Μοιράσου το άρθρο:

          

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.