Αποζημίωση γονέων για τραυματισμό 7χρονου μαθητή στο σχολείο – Ελλιπής η επιτήρηση των δασκάλων

Αποζημίωση ύψους 5.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο στους γονείς ενός 7χρονου μαθητή, ο οποίος τραυματίστηκε στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια διαλείμματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους γονείς ο τραυματισμός συνέβη κατά την διάρκεια του διαλείμματος, όταν το αγοράκι, μαθητής της Α’ τάξης του Δημοτικού, την ώρα που έπαιζε με τα άλλα παιδιά στον προαύλιο χώρο του σχολείου, τραυματίστηκε από ένα κομμάτι λεπτής σιδερόβεργας στο πρόσωπο η οποία εξείχε στο διαχωριστικό συρματόπλεγμα που χώριζε το Δημοτικό από το Νηπιαγωγείο.

Οι γονείς στρέφονταν κατά του ελληνικού Δημοσίου, λόγω ανεπάρκειας κι αναποτελεσματικής επιτήρησης των οργάνων του, και συγκεκριμένα των εφημερευόντων δασκάλων, που είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία και τη φύλαξη των μαθητών κατά τον χρόνο παραμονής τους στο σχολείο.

 

Οι διοικητικοί δικαστές αναγνώρισαν ότι υπάρχει αστική ευθύνη του Δημοσίου, εξαιτίας ανεπαρκούς και αναποτελεσματικής επιτήρησης από την πλευρά των εκπαιδευτικών, καθώς, πέραν του μικρού αριθμού των εφημερευόντων δασκάλων, δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα, παρ’ όλο που ήταν γνωστό το πρόβλημα στο διαχωριστικό πλέγμα.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ΄ αριθμ. 7091/2020 απόφαση του 18ου Τμήματος, έκρινε ότι ο διευθυντής του σχολείου είναι υπεύθυνος, μαζί με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει στους γονείς του μαθητή το ποσό των 5000 ευρώ, για ηθική βλάβη νομιμοτόκως, από την επίδοση της αγωγής. Η απόφαση κρίνει ότι για τον τραυματισμό του «υιού των εναγόντων ευθύνονται τα όργανα του Δημοσίου, τα οποία άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους κατά παράβαση των νομίμων υποχρεώσεών τους. Επομένως, στοιχειοθετείται εν προκειμένω ευθύνη προς αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η ευθύνη λόγω παράλειψης να ληφθεί εγκαίρως κάθε προσήκον μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί ο επίδικος τραυματισμός δεν αναιρείται από το γεγονός ότι η αναγκαιότητα αλλαγής του πλέγματος είχε ήδη  επισημανθεί πριν από το επίδικο συμβάν.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός των γονέων πως η κατάσταση της υγείας του γιου τους επιδρά στην οικονομική πλευρά της μελλοντικής ζωής του, και το αίτημά τους για πρόσθετη αποζημίωση 50.000 ευρώ, απορρίφθηκε ως αβάσιμος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.