Ν. Σύψας: Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και το ποσοστό των θετικών στον ιό στην Αττική προοιωνίζουν θύελλα

Όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας στην Αττική είναι άσχημα” δήλωσε στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον Αντ1, ο επιδημιολόγος Ν. Σύψας, που μετέχει στην ομάδα διαχείρισης του κορωνοϊού που έχει συστήσει το Υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε ο αριθμός των κρουσμάτων, οι διασωληνώσεις, ο αριθμός των θανάτων, το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και το ποσοστό των θετικών στον ιό στην Αττική προοιωνίζουν θύελλα.

Είμαστε στην πορτοκαλί φάση της επιδημίας. Το επόμενο βήμα είναι η κόκκινη που είναι το Lockdown. Η πολιτεία έχει πάρει μέτρα των οποίων την αποδοτικότητα θα δούμε στις επόμενες 7-10 μέρες, ωστόσο αν τα στοιχεία είναι πολύ αρνητικά θα προχωρήσουμε σε νέα μέτρα και αύριο.

Παρακαλώ τους πολίτες να παραχωρήσουν ένα κομμάτι από τις ελευθερίες τους συνειδητά μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα. Αν τα μέτρα αποδώσουν δε θα χρειαστεί το Lockdown”.

Σχετικά με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στα σχολεία δήλωσε ότι υπάρχουν δυσκολίες για μαζικά τεστ στα σχολεία” .

Όπως εξήγησε σχετικά με τις ελλείψεις και τη χορήγηση ελάχιστων δωρεάν τεστ σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο, υπάρχουν δυσκολίες για τη διενέργεια μαζικών τεστ και κάλεσε τους γονείς να τηρήσουν αυστηρά τα πρωτόκολλα, τα οποία επαρκούν και είναι ασφαλή ακόμα και αν δεν προβλέπουν την υποχρεωτική χορήγηση τεστ. «Αν ένας μαθητής κάτσει στο σπίτι του 10 μέρες και μετά γυρίσει χωρίς συμπτώματα είναι απολύτως ασφαλές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τις περιπτώσεις που ένας μαθητής νοσεί και ο αδελφός του συνεχίζει να πηγαίνει στο σχολείο, δήλωσε πως είναι ασφαλές, στον βαθμό που ο μαθητής φοράει τη μάσκα και τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ο καθηγητής επανέλαβε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί και προσέθεσε «μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα για ένα δισεκατομμύριο τεστ και κάθε πολίτης να έκανε καθημερινά».

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες ιχνηλάτησης προβληματίζουν την επιτροπή των ειδικών, καθώς μαθητές και γονείς συρρέουν σε διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να δέχεται μεγάλη πίεση.

Η λύση για τα σχολεία θα ήταν η έγκριση ενός γρήγορου, αξιόπιστου τεστ, είπε και προσέθεσε ότι «στόχος της πολιτείας είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά» διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν,  καθώς αποτελούν «τη σημαντικότερη δομή της κοινωνίας».

Όλες οι ειδήσεις, τα τελευταία νέα και η επικαιρότητα, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.