Χ. Κεφαλίδου: Στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτές ανηλίκων στα ΔΙΕΚ, απαξιώνονται τα πτυχία τους

Η νέα Υπουργική Απόφαση αλλάζει τη μοριοδότηση που ίσχυε στα προσόντα των Εκπαιδευτών των Δ.Ι.Ε.Κ., στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτές ενηλίκων και ουσιαστικά απαξιώνει τα πτυχία των εκπαιδευτών που στηρίζουν τον σημαντικό αυτό θεσμό της εκπαίδευσης αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Ερώτηση σχετικά με την αλλαγή του τρόπου μοριοδότησης για την πρόσληψη Εκπαιδευτών των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση αλλάζει τη μοριοδότηση που ίσχυε στα προσόντα των Εκπαιδευτών των Δ.Ι.Ε.Κ., στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτές ενηλίκων και παράλληλα υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των Δ.Ι.Ε.Κ.. Ουσιαστικά, απαξιώνει τα πτυχία των εκπαιδευτών που στηρίζουν τον σημαντικό αυτό θεσμό της εκπαίδευσης ενηλίκων και οδηγεί στην υποβάθμιση των προσόντων τους.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση Κ1/104717 (ΦΕΚ 3393/ 13.08.2020) για τον Κανονισμό Διαχείρισης του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. καθορίζονται τα κριτήρια επιλογής των Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η νέα αυτή Υπουργική Απόφαση αλλάζει τη μοριοδότηση που ίσχυε στα προσόντα των Εκπαιδευτών των Δ.Ι.Ε.Κ., στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτές ενηλίκων και παράλληλα υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατάρτισης των Δ.Ι.Ε.Κ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ακυρώνει την προϋπόθεση να είναι πιστοποιημένοι οι εκπαιδευτές που θα προσλαμβάνονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., όπως ορίζει ο Ν. 4623/2019, και όπως υπαγορεύει η ανάγκη εξειδίκευσης στην Εκπαίδευση Ενηλίκων στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα, με μοριοδότηση μόλις 2 μόρια στα 100!

Δεύτερον, ο νέος Κανονισμός, με βάση τη μοριοδότηση που προβλέπει, υποβαθμίζει την τυπική εκπαίδευση (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ακόμα και τις μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση ενηλίκων), τις επιμορφώσεις αλλά και τη διδακτική εμπειρία!

Αντιθέτως, η επαγγελματική εμπειρία «εξυψώνεται» με μοριοδότηση 43% από το 18,52% που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Με βάση δηλαδή τη νέα μοριοδότηση, δεν χρειάζεται οι εκπαιδευτές να γνωρίζουν τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων, δεν έχει μεγάλη σημασία η ακαδημαϊκή τους κατάρτιση, ούτε και η απτή τριβή τους στην τάξη, παρά προκρίνεται η επαγγελματική εμπειρία. Και βέβαια απαξιώνεται το γεγονός ότι οι επί χρόνια εκπαιδευτές των Δ.Ι.Ε.Κ. έχουν επενδύσει στην εκπαίδευση ενηλίκων με προσωπικό χρόνο και χρήμα, κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές, παρακολουθώντας επιμορφώσεις και εμπλουτίζοντας τη διδακτική τους εμπειρία.

Εν τέλει, δεν υπακούει σε καμία εκπαιδευτική λογική και φιλοσοφία να εμπλέκονται στην εκπαίδευση άνθρωποι που έχουν εμπειρία σχεδόν αποκλειστικά στο –εξωδιδακτικό – επάγγελμά τους αλλά δεν έχουν επαφή με την ίδια την εκπαίδευση, στο πλαίσιο της οποίας θα προετοιμάσουν σπουδαστές για το επάγγελμα αυτό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η κυρία Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων:

  1. Για ποιους λόγους ενισχύεται τόσο η επαγγελματική εμπειρία έναντι των υπόλοιπων προσόντων για μια εκπαιδευτική θέση;
  2. Προτίθεστε να τροποποιήσετε, διορθώσετε τον καθορισμό της μοριοδότησης των προσόντων, προκειμένου να είναι πιο δίκαιη για τους υποψηφίους εκπαιδευτές και εκπαιδευτικά επωφελής ή θα επιμείνετε στην εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης ως έχει;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΦΩΦΗ (ΦΩΤΕΙΝΗ) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.