Τηλεργασία στο δημόσιο: Θεσμοθετείται νομικό πλαίσιο σε νομοσχέδιο που θα έρθει το Φθινόπωρο στη Βουλή

Την επαναφορά του κλιμακωτού ωραρίου στον Δημόσιο Τομέα αλλά και της τηλεργασίας για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, είχε ζητήσει στα τέλη Ιουλίου ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον επικεφαλής της ομάδας λοιμωξιολόγων και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Έτσι στα μέσα του Αυγούστου το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία  παρήχετο η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, να μπορούν να εργάζονται έως τις 31 Αυγούστου με τηλεργασία ή back office, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της ασθένειας του κορωνοϊού (COVID-19).

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία πλαισίου τηλεργασίας για τους υπαλλήλους του Δημοσίου είχε προαναγγείλει  ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Στο Δημόσιο δεν υπάρχει πλαίσιο για την τηλεργασία, πλην της πρόσφατης νομοθεσίας για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες του edweek.gr eντός του φθινοπώρου θα θεσμοθετηθεί το νομικό πλαίσιο της τηλεργασίας με συγκεκριμένες κατευθυντήριες αρχές.

Η νέα νομοθεσία θα περιγράφει με ποιον τρόπο θα παρέχεται η τηλεργασία στο Δημόσιο. Τι ποσοστό θα εργάζεται εξ αποστάσεως και υπό ποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα προσδιορίζει τις κατηγορίες των εργαζομένων, τις υπηρεσίες, τις αρμοδιότητες και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε να είναι μετρήσιμο και το αποτέλεσμα.

Είναι φυσικό η νέα νομοθεσία να στηριχθεί στην ελληνική εμπειρία από την καραντίνα και στη μελέτη που κάνει το υπουργείο Εσωτερικών συγκεντρώνοντας στοιχεία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να βρεθεί ποιο είναι το πιο συμβατό μοντέλο για τα ελληνικά δεδομένα.

Η νέα μέθοδος εργασίας θα αφορά σε πρώτη φάση κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται σε διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, καθώς κι εκείνους που εργάζονται στα τμήματα πληροφορικής.

Η πιλοτική εφαρμογή του θα γίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης γιατί οι υπάλληλοι θα χρειαστεί να έχουν πρόσβαση σε email, epresence, ηλεκτρονικά αρχεία, ψηφιακές υπογραφές και παράλληλα θα πρέπει να προστατευτούν εμπιστευτικά στοιχεία και απόρρητοι φάκελοι.

 

              

Δημόσιο – Τηλεργασία – Κλιμακωτό ωράριο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.