Υπουργείο Εσωτερικών για Προσλήψεις στο Δημόσιο: Επικαιροποίηση του προσοντολογίου και δημιουργία καθηκοντολογίου

Το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζει νομοθετικές παρεμβάσεις μέσα στο Φθινόπωρο οι οποίες αναμένεται να επιφέρουν βαθιές τομές στη στελέχωση και στη  λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Η επικαιροποίηση του προσοντολογίου που υπάρχει σήμερα, των διατάξεων δηλαδή που καθορίζουν τα προσόντα διορισµού στο δηµόσιο, αποτελεί την πρώτη στόχευση του υπουργείου εσωτερικών, έτσι ώστε αυτό να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Έχει παρατηρηθεί μια εγγενής δυσκολία επιλογής από τον ΑΣΕΠ στη διαδικασία των προσλήψεων, αφού κάθε φορέας έχει “φωτογραφήσει” τα δικά του προαπαιτούμενα προσόντα, πράγμα που κάποιες φορές στη διαδικασία ζήτησης προσόντων για διορισμό γεννά και ανάλογες καχυποψίες.

Υπενθυμίζουμε ότι «Προσοντολόγιο» επικράτησε να καλούνται οι διατάξεις που καθορίζουν τα προσόντα διορισμού στο Δημόσιο. Ειδικότερα, µε το «προσοντολόγιο», καθορίζονται τα κατά κλάδους ή ειδικότητες προσόντα διορισμού μόνιμου ή µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συµπεριλαµβανοµένων και των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού.

Η δεύτερη στόχευση του υπουργείου εσωτερικών είναι η δημιουργία καθηκοντολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες δομικό στοιχείο του καθηκοντολογίου θα αποτελούν τα περιγράμματα θέσης τα οποία θα  απορρέουν από τις αρμοδιότητες του δημοσίου οργανισμού που θα προκηρύσσει τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Στο ψηφιακό οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (http://apografi.gov.gr/) αποτυπώνεται η διάρθρωση και η στελέχωση όλων των φορέων του Δημοσίου.  Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, από ομάδες εργασίας του υπουργείου, η σύνταξη πιλοτικών ειδικών και γενικών περιγραμμάτων θέσης, για την καθοδήγηση και εναρμόνιση  όλων των φορέων του δημοσίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία υπαγωγής στο ψηφιακό οργανόγραμμα και σύνταξης των περιγραμμάτων θέσης είναι απαραίτητη γιατί αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να συμμετάσχει ένας δημόσιος φορέας στις διαδικασίες προσλήψεων και κινητικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

 

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

              

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.