Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Δέσμευση και της προσωπικής περιουσίας της οικογένειας για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων των εργαζομένων

Μετά τη δέσμευση της περιουσίας της εταιρείας «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΠΕ», ιδιοκτησίας της Τζωρτζίνας Ζηρίδη, που διαχειρίζεται τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη», το Πρωτοδικείο Αθηνών προχώρησε και στη δέσμευση της προσωπικής περιουσίας των Αικατερίνης, Τζωρτζίνας και Μάνιας Ζηρίδη, για την εξασφάλιση των οφειλών προς το προσωπικό.

Στη δίκη η οποία έγινε στις 6 Ιουλίου εξετάστηκε το αίτημα των εργαζόμενων για: «δέσμευση της περιουσίας της εταιρείας «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΠΕ», ιδιοκτησίας της Τζωρτζίνας Ζηρίδη, καθώς και όλων των μελών της οικογένειας Ζηρίδη ως συνυπεύθυνα για την οικονομική καταστροφή των Εκπαιδευτηρίων. Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και παράλληλα δέσμευσε και την περιουσία των μελών της οικογένειας Ζηρίδη. Σε περίπου ένα μήνα θα εκδικασθεί η υπόθεση της επιδίκασης των οφειλομένων μισθών και αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους.

Σε δραματική κατάσταση οι εργαζόμενοι

Σημειώνεται ότι το προσωπικό του ιστορικού σχολείου βρίσκεται στον αέρα και καμιά επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει για αποδέσμευσή του. Οι πάνω από 200 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι έως και 3 μήνες. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς χωρίς απόλυση δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση ή άλλη εργασία ή προσφυγή στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για πτώχευση της εταιρείας ώστε να είναι άλλες και οι νομικές ενέργειες που θα ακολουθηθούν.

Η θέση και η προσφυγή της ΟΙΕΛΕ

Η ΟΙΕΛΕ προσέφυγε στο Υπουργείο Εργασίας για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη. Με την προσφυγή της ζητά τη διασφάλιση της καταβολής των νόμιμων υποχρεώσεων της ιδιοκτησίας (μισθών, αποζημιώσεων) και, κυρίως, την απαρέγκλιτη τήρηση των ρυθμίσεων για τις καταγγελίες σύμβασης, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

Το ιστορικό της πτώσης

Μια διαρροή θεμάτων και τα χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες έφεραν την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού.
Τα υψηλά δάνεια για την κατασκευή του υπερσύγχρονου σχολείου στα Σπάτα, ήταν ο βασικός παράγοντας των οικονομικών προβλημάτων τα οποία εντάθηκαν από το 2017, όταν οι τράπεζες πήραν το κτίριο του σχολείου για δάνεια άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον Μάιο του 2008 το σχολείο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με τη διαρροή θεμάτων του International Baccalaureate (IB) με αποτέλεσμα ο διεθνής οργανισμός να του αφαιρέσει την άδεια να οργανώνει τα ομώνυμα διετή προγράμματα. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για το σχολείο, τόσο για το κύρος του όσο και οικονομικό. Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν μαθητής πιάστηκε με τα θέματα εξετάσεων στην τσάντα του μέσα στη Σχολή Ζηρίδη.
Ακολούθησαν μειώσεις διδάκτρων λόγω οικονομικής κρίσης που δυσκόλεψαν τα οικονομικά πράγματα στο σχολείο, η διοίκηση του οποίου αρχίζει να παλεύει με τα χρέη.
Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για επιβίωση η κατάσταση ήταν προδιαγεγραμμένη. Αρχίζουν τα οικονομικά προβλήματα με τους εκπαιδευτικούς όπου σε κάποιους οφείλονται μισθοί Απριλίου και Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας είναι ενήμερο για την πρόθεση των ιδιοκτητών να κλείσει το σχολείο, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια γραπτή αναφορά για κατάργηση της σχολικής μονάδας, καθώς μόνο το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για το αν θα ανακληθεί η άδειά του. Η σχετική αίτηση μπορεί να κατατεθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.