Πότε αλλάζει μισθολογικό κλιμάκιο ένας εκπαιδευτικός

Για να πάρει ο εκπαιδευτικός αύξηση από ωρίμανση (μισθολογικό κλιμάκιο), θα πρέπει να διανύσει τον επιπλέον χρόνο που απομένει (έως και δύο έτη μετά την 31/12/2017), από τον τυχόν πλεονάζοντα που είχε την 1/1/2016.

«Με την παρ. 2  του άρθρου 26  του Νόμου 4354 /2015  προβλέπεται ότι, μετά τη μισθολογική κατάταξη,  η μισθολογική εξέλιξη όλων των υπαλλήλων αναστέλλεται μέχρι τις 31-12-2017. Από 1-1-2018 η μισθολογική εξέλιξη ενεργοποιείται εκ νέου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 συνυπολογιζόμενου και του τυχόν πλεονάζοντος χρόνου, που είχε υπολογισθεί κατά την αρχική κατάταξη, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του παρόντος νόμου μέχρι τις 31-12-2017»

Για να πάρει  αύξηση από ωρίμανση (μισθολογικό κλιμάκιο) ο εκπαιδευτικός, θα πρέπει να διανύσει τον επιπλέον χρόνο που απομένει (έως και δύο έτη μετά την 31/12/2017), από τον τυχόν πλεονάζοντα που είχε την 1/1/2016.

Πολλοί εκπαιδευτικοί όμως δε γνωρίζουν ακριβώς τον  πλεονάζοντα χρόνο που είχαν την 1-1-2016, μετά το πάγωμα δηλαδή των ΜΚ ή αλλιώς τον χρόνο που πρέπει να διανύσουν μέσα στο 2018 έτσι ώστε να ξέρουν πότε θα συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο που τους οδηγεί στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 59 ευρώ μεικτά.

Ο πιο εύκολος τρόπος υπολογισμού του πλεονάζοντα χρόνου είναι μέσα από την πλατφόρμα του myschool (σε συνεργασία με το διευθυντή του σχολείου).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει  ο οδηγός myschool η διαδρομή είναι η  εξής:

  1. Εργαζόμενοι στο Φορέα μου (Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να αναζητήσετε και να προβάλλετε τα στοιχεία οποιουδήποτε Εργαζόμενου ανήκει στο Φορέα σας)
  2. Χρόνοι Υπηρεσίας
  3. Υπολογισμός υπηρεσίας μέχρι 1-1-2018
  4. Συνολική υπηρεσία

Οι περιπτώσεις προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης για εκπαιδευτικούς και Δ.Υ

Δύο είναι οι περιπτώσεις που οδηγούν σε προωθημένη μισθολογική εξέλιξη.

Η πρώτη περίπτωση αναλύεται στο Ν.  4354/2015 άρθρο 9 και έχει σχέση με τα τυπικά προσόντα του Δ.Υ. Έτσι οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, για τίτλους που έχουν χορηγηθεί μετά τη λήψη του πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται κατά δύο (2) Μ. Κ. στην κατηγορία που ανήκουν, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος κατά έξι (6) Μ.Κ..

Επίσης οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης εξελίσσονται στα Μ.Κ. της κατηγορίας που ανήκουν με εισαγωγικό το Μ.Κ. 6. Στην περίπτωση αυτών που αποφοίτησαν με άριστα αναγνωρίζεται ένα (1) επιπλέον έτος για τη μισθολογική τους εξέλιξη.

Η δεύτερη περίπτωση, που αναλύεται πάλι στο Ν. 4354/2015 άρθρο 12,  έχει σχέση με τη αξιολόγηση των Δ.Υ. Έτσι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις σχετικές περί αξιολόγησης των υπαλλήλων διατάξεις, βαθμολογούνται με άριστα κατά μέσο όρο σε τρεις (3) συνεχόμενες ετήσιες αξιολογήσεις, δύνανται να εξελίσσονται ταχύτερα στη μισθολογική κλίμακα της κατηγορίας τους, λαμβάνοντας ένα (1) επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο.

Επίσης με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών μετά από πρόταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης καθορίζονται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις της προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης, η οποία χορηγείται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον τρία (3) έτη. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζεται το ποσοστό επί του αριθμού των υπαλλήλων, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ του 5% και 15% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου, λαμβανομένης υπόψη της εκάστοτε δημοσιονομικής συγκυρίας.

Ο νόμος 4369/2016 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από  τη διαδικασία αξιολόγησης άρθρο 14/ παρ.2.

Εκτός της πρόβλεψης αυτής, ο  Υπουργός Κ. Γαβρόγλου έχει  δηλώσει πολλές φορές ότι οι εκπαιδευτικοί δε θα αξιολογηθούν αναλύοντας και τους λόγους που δε πρέπει να γίνει αυτή η αξιολόγηση. Διαβάστε εδώ τον πιο σοβαρό λόγο.

Έτσι λοιπόν  οι  εκπαιδευτικοί  θα μπορούν να προωθηθούν μισθολογικά  με την απόκτηση επιπλέον τυπικών προσόντων, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4354/2015 ή και με τη  μισθολογική ωρίμανση όπως όλοι οι Δ.Υ.

Ενδιαφέρον θα έχει αν θα μπορούν να προωθηθούν μισθολογικά τα στελέχη εκπαίδευσης, μέσω   διαδικασίας  αξιολόγησης, αφού ως γνωστό είναι τα μόνα που θα αξιολογούνται στο χώρο της εκπαίδευσης.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.