Παγώνη: Έρχεται τρίτο κύμα της πανδημίας τον Ιανουάριο – Χριστούγεννα στο σπίτι

Έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν σπίτι τους τα Χριστούγεννα απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σε συνεντεύξεις  της στο CNN Greece και στο Newsit , προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τρίτο κύμα κορωνοϊού τον Ιανουάριο.

«Ο καθένας θα φάει στο σπίτι του. Έτσι θα γίνουν τα φετινά Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και να μειώσουμε τα κρούσματα. Αν θέλουμε να είμαστε πιο χαλαρά όσον αφορά να ανοίξουν τα καταστήματα και να μπορούμε να βγούμε λίγο έξω και να κάνουμε ένα περίπατο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει και τρίτο κύμα, το αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η ουσία είναι όταν έρθει το τρίτο κύμα να το περάσουμε πολύ ανώδυνα με λίγα κρούσματα. Και για να είναι ανώδυνο πρέπει η συμπεριφορά μας στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά να είναι σωστή. Αν δεν είναι σωστή θα επιδεινωθεί τον Γενάρη. Έχουμε τεσσερισήμισι χιλιάδες νοσηλευόμενους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown, η κυρία Παγώνη εκτιμά ότι «μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα υπάρξει το άνοιγμα σιγά – σιγά για να υπάρξει μια μείωση των κρουσμάτων».

«Αυτό είναι το σημαντικό», όπως λέει «γιατί το να ανοίξουμε χωρίς μείωση των κρουσμάτων δεν είναι τόσο εύκολο γιατί μετά πάλι θα ξαναπάμε στα ίδια. Οπότε σταδιακά εφ’ όσον ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων, πιστεύω και την άλλη βδομάδα θα είμαστε σε lockdown. Και την παραπάνω βδομάδα τα μέτρα σταδιακά θα αρχίσουν να μειώνονται, να μπορέσει να ανοίξει ο κόσμος τα μαγαζιά του και βέβαια με πολύ μεγάλη προσοχή όλοι να βγούμε να ψωνίσουμε, αλλά έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ, το εμβόλιο δεν έχει ακόμα βγει και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μην μπαίνουμε και βγαίνουμε συνέχεια σε lockdown».

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για τον Covid-19, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

 

Η κ. Παγώνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνει σε lockdown η Βόρεια Ελλάδα και να «χαλαρώσει» η νότια. 

«Αυτή η βδομάδα είναι πολύ κρίσιμη για να αποφασιστεί για το αν θα συνεχιστούν τα μέτρα ή αν σιγά-σιγά θα μέτρα θα μειωθούν. Μπορεί όμως να μειωθούν σταδιακά τα μέτρα για την νότια Ελλάδα δηλαδή κάτω από την Λάρισα, εάν υπάρχει αυτή η μείωση κρουσμάτων, και να παραμείνουν τα μέτρα στη βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή να γίνει μία διαφοροποίηση μεταξύ βορείου και νοτίου Ελλάδας ανάλογα με τα κρούσματα και με το τι συμβαίνει σε αυτές τις δύο μεγάλες περιοχές», είπε η ίδια.

Στο ερώτημα αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είναι ήδη σε οριακή κατάσταση, μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, η κυρία Παγώνη σημειώνει ότι εξαρτάται πώς θα είναι το τρίτο κύμα και προσθέτει ότι έχουμε περιθώριο μέχρι τότε το ΕΣΥ να ενισχυθεί ακόμα με προσωπικό.

«Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί γιατί είναι δύσκολες μέρες και δύσκολοι μήνες μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Και να προχωρήσουμε να εμβολιαστεί ο περισσότερος κόσμος για να μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα πάνε καλά»

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, εξηγεί ότι τώρα τις γιορτές «δεν μπορεί να γίνει και σωστό είναι που σκέφτονται να μην γίνει. Γιατί όπως ξέρετε θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Μετά τις γιορτές βλέποντας πως είναι τα κρούσματα, πώς πάει όλη η κατάσταση μπορούν να το δουν σταδιακά. Κίνδυνος πάντα θα υπάρχει, απλώς θα εκτιμηθούν οι καταστάσεις μέρα με τη μέρα».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη | Ο Ζέρβας ζήτησε να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για τον Covid-19, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.