ΟΛΜΕ: Αντισυνταγματική η βιντεοσκόπηση και ζωντανή αναμετάδοσης των μαθημάτων

Ανακοίνωση, μέσω της οποίας καταγγέλλει ότι είναι αντισυνταγματική η ζωντανή μετάδοση μαθημάτων, εξέδωσε η ΟΛΜΕ. Τόνισε ότι αν το Υ.ΠΑΙ.Θ προχωρήσει σε επίσημη έγγραφη οδηγία, τότε η ομοσπονδία θα προσφύγει άμεσα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

  • Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ αναφέρει:

Σχετικά με την από τηλεοράσεως προφορική εντολή της υπουργού Παιδείας περί βιντεοσκόπησης και ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων, είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει σε άρθρα του Συντάγματος, της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και των Διεθνών Κανονισμών περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Άρθρο 9A του Συντάγματος: (Προστασία προσωπικών δεδομένων)
  • Κανονισμός (ΕΕ) 679/2016 (GDPR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Έγγραφο ΥΠΕΘ Αρ. Πρωτοκόλλου : Φ.25/103373/Δ1 22-6-2018
  • Απόφαση Α.Π.Δ.Π.Χ. Γ/ΕΞ/2274/2011 – ΦΕΚ 548/Β/7-4-2011 (ΟΔΗΓΙΑ 1/2011) Aπόφαση 21/2019 της ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Τα ζητήματα αυτά θέσαμε και στην πολιτική ηγεσία στην πρόσφατη συνάντηση (29/4/2020), η οποία αντί ουσιαστικής απάντησης είπε ότι η ζωντανή αναμετάδοση δεν αντιβαίνει στους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά σε νόμους που να το αποδεικνύουν και στη συνέχεια επέραιτο για τις ιδιωτικές δωρεές εξοπλισμού σε μαθητές, παρότι το ΥΠΑΙΘ δεν έχει δώσει ούτε 1€ για αγορά εξοπλισμού από τη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εκπαιδευτικοί, παρά την έλλειψη σχεδιασμού και χρηματοδότησης από το ΥΠΑΙΘ, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και με αποκλειστικά δικά τους μέσα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας. Ωστόσο, η ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος που γίνεται στην τάξη ούτε από άποψη υποδομής μπορεί να υλοποιηθεί και ταυτόχρονα ενέχει σοβαρούς κινδύνους και αντιβαίνει την κείμενη νομοθεσία.

Ως εκ τούτου:

Καλούμε τα μέλη μας να μην υλοποιήσουν την προφορική εντολή περί αναμετάδοσης του μαθήματος.

Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως αν το ΥΠΑΙΘ προχωρήσει σε επίσημη έγγραφη οδηγία για αναμετάδοση του μαθήματος η ΟΛΜΕ θα προσφύγει άμεσα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και διατίθεται να κινηθεί νομικά.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.