Ν. Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα και ρεβεγιόν

Με εκτεταμένους κι εντατικούς ελέγχους, περιορισμένο αριθμό ατόμων (μέχρι 9 άτομα) στο γιορτινό τραπέζι και χωρίς κάλαντα θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Οι σχεδιασμοί γίνονται λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραγόντων: Από τη μία την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που έχει αρχίσει να εμφανίζεται μετά από επτά εβδομάδες αυστηρών μέτρων και ταυτόχρονα το γεγονός ότι το παρατεταμένο lockdown έχει επιφέρει κόπωση στους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι στους δρόμους των μεγάλων πόλεων παρατηρείται αισθητά μεγαλύτερη κίνηση, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές.

«Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», διεμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ τόνισε ότι κατά την περίοδο αυτή «είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας». Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι οι πολίτες δε θα πάνε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούν σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουν, όπως τις άλλες χρονιές, ενώ επισήμανε ότι γύρω από το γιορτινό τραπέζι -αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένειά μας- μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες- καθώς όπως είπε «αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η μοναδική «εξαίρεση», όπως ανέφερε, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. «Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», επισήμανε.

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς πέρα του ότι φέτος τα πάντα θα είναι διαφορετικά, δεν προβλέπεται και κάποια μετακίνηση για το λόγο αυτό.

Σχετικά τώρα με τους χώρους λατρείας, υπενθύμισε ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και τις 6 Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Παράλληλα σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερες, καθώς τα μέτρα που ισχύουν δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε με τον τρόπο ενδεχομένως που θα θέλαμε. Είναι όμως απαραίτητα και σημαντικά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία ανθρώπινων ζωών, την προστασία των ανθρώπων που αγαπάμε και μας αγαπούν», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες της χώρας να τηρήσουν με συνέπεια τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί τυχόν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αμέσως μετά τις γιορτές. «Γιορτάζουμε τα φετινά Χριστούγεννα διαφορετικά, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε και πάλι μαζί με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε λίγο καιρό, χωρίς να λείπει κανείς», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι αν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν τα Χριστούγεννα υπάρχει περίπτωση να ληφθούν πρόσθετα μέτρα την Πρωτοχρονιά.

Τον κωδικό μετακίνησης «6» στο 13033 θα χρησιμοποιήσουμε τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να πάμε στα τραπέζια και τα ιδιότυπα φετινά ρεβεγιόν, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΑΝΤ1.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.