Μαγιορκίνης: Εκκολαπτήριο της πανδημίας τα μεγάλα αστικά κέντρα

Η αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δείχνει μια ανησυχητική αντοχή στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας από τον ίδιο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως αυτή η αυξητική τάση αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ εξέπεμψε σήμα κινδύνου και στις νεότερες ηλικίες. 

«Η επιδημιολογική αύξηση στον πληθυσμό 18 με 39 ετών ανέρχεται σε ποσοστό 60 με 70% περισσότερο από το αναμενόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απηύθυνε δε ειδική έκκληση στο νεαρό πληθυσμό, 18 με 40 ετών να προσέχει ιδιαιτέρα να χρησιμοποιεί μάσκα και να αποφεύγει το συγχρωτισμό με αγνώστους.

«Δυσανάλογες οι καταγραφές νέων κρουσμάτων στην Αττική»

Αναφερόμενος στην Αττική, όπου διαμένει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όπως είπε, η περιφέρεια Αττικής δείχνει δυσανάλογες καταγραφές επί μέρες. Η αυξημένη ένταση της επιδημίας στην Αττική είναι συμβατή με την προτίμηση του κορωνοϊού να διασπείρεται σε αστικά κέντρα, εξήγησε ο καθηγητής τονίζοντας χαρακτηριστικά  ότι «τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα, το εκκολαπτήριο της πανδημίας».

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης έκτος Αττικής, αρκετά περισσότερες από το 50% των λοιμώξεων, όπως Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ιωάννινα, Σέρρες και Καστόρια τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε παραδείγματα άλλων μεγάλων πόλεων που παρουσίασαν ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα, αλλά και θανάτους από τον κορωνοϊό. Όπως είπε, το Βερολίνο, με περίπου όμοιο πληθυσμό με την Αττική έχει καταγράψει περισσότερα από 12.000 κρούσματα, η Νέα Υόρκη, 242.000 μολύνσεις από τον κορωνοϊό, αλλά και 24.000 θανάτους. Τέλος, το Λονδίνο, καταγράφει μέχρι σήμερα 40.000 κρούσματα κορωνοϊού και 7.000 θανάτους.

Τόνισε, δε, πως τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται αποσκοπούν στην ανακοπή της υπερμετάδοσης μεταξύ αγνώστων.

«Ανησυχούμε με την αύξηση των διασωληνωμένων»

Παρατηρήθηκαν σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα, εξακολουθούν οι τάσεις πάνω από 400, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, κάτι που είναι ανησυχητικό”, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το κρίσιμο στοιχείο εξήγησε, είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει πάνω από 80, σε σχετικά υψηλό επίπεδα.

Σε 10 με 15 μέρες θα έχουμε αύξηση διασωληνώσεων, είτε μεγαλύτερης είτε μικρότερης ηλικίας, προειδοποίησε. Υπάρχει διαφορά φάσης κρουσμάτων – διασωληνώσεων, θα πρέπει να περιμένουμε περίπου ένα μήνα για να δούμε τι θα γίνει» διευκρίνισε.

«Να συζητήσουμε για τη χρησιμότητα των εμβολιασμών»

Τέλος, αναφερόμενος στο μέτωπο του εμβολίου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως οι εθελοντικοί εμβολιασμοί της Οξφόρδης συνεχίζουν κανονικά μετά την γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία απεφάνθη πως οι παρενέργειες (σε συγκεκριμένο ασθενή) δε σχετίζονται με το εμβόλιο.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως είναι απαραίτητο να δούμε τις επόμενες ημέρες το ζήτημα της εμπιστοσύνης του κόσμου στα εμβόλια. Μελέτη στην Ευρώπη, όπως είπε, δείχνει τάση υποχώρησης στην εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια. «Να συζητήσουμε όλοι μαζί για τη χρησιμότητα των εμβολίων και ελπίζω να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο» σημείωσε κλείνοντας.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για τον Covid-19, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.