Aνησυχία και προβληματισμός από το “αλαλούμ” για το άνοιγμα των σχολείων

Άνοιγμα των σχολείων: Σε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της τρέχουσας συγκυρίας και ταυτόχρονα σε ένα «καυτό μέτωπο» φαίνεται ότι θα αναχθεί το θέμα του ανοίγματος των σχολείων τον Σεπτέμβρη.

Αμέσως μετά την ίδια την πανδημία του , το «τι θα γίνει με τα σχολεία» είναι το κυρίαρχο ερώτημα, όχι μόνο γιατί σχετίζεται άμεσα με την μετάδοση της νόσου αλλά και γιατί από αυτό εξαρτάται ο οικογενειακός προγραμματισμός της πλειοψηφίας των πολιτών. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και το υπουργείο Παιδείας δεν απαντούν σε κανένα από τα ερωτήματα που τίθενται από τους πολίτες, τους εκπαιδευτικούς αλλά και την αντιπολίτευση. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Ν. Φίλη, ζητά τη σύγκλιση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις όχι μόνον για το «πότε» αλλά και για το «πώς» θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες.

Η χθεσινή δήλωση του Στέλιου Πέτσα, για τα σχολεία σύμφωνα με την οποία «έχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού και στο σχολικό περιβάλλον», κάθε άλλο παρά καθησύχασε. Η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, μάλλον ενέτεινε την ανησυχία και την σύγχυση, με δεδομένες τις έως τώρα τοποθετήσεις της Νίκης Κεραμέως, τις οποίες επαναλαμβάνει σχεδόν με τον ίδιο τρόπο στις τηλεοπτικές δηλώσεις της.

Σύμφωνα με αυτές, όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει στον ΑΝΤ1, «ως έχουν τα πράγματα ξεκινούν τα σχολεία ξεκινούν στις 7 Σεπτεμβρίου, όμως καταλαβαίνετε πόσο πολύ μπορεί να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα γι’ αυτό δεν έχουμε κάνει ακόμη ανακοινώσεις για τον τρόπο επανέναρξης». Σημείωσε όμως πως «οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στην βάση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων». Η υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνει συνεχώς πως «πρώτο μέλημά μας η προστασία της δημόσιας υγείας» και ταυτόχρονα να μείνει «όσο πιο απρόσκοπτη γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία».

Σύμφωνα με το news247, οι πληροφορίες θέλουν στο υπουργείο Παιδείας να εξετάζονται σενάρια για λειτουργία των σχολικών μονάδων ακόμη και στις 20 Σεπτέμβρη, δηλαδή να μετατεθεί η ημερομηνία δύο εβδομάδες αργότερα, ενώ πραγματικό χάος επικρατεί στο «πώς» αυτή θα γίνει. Στο τραπέζι παραμένει η εκ περιτροπής διδασκαλία, η λειτουργία με μάσκες σε όλους τους χώρους αλλά και η εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ερώτημα επίσης αποτελεί αν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιοχές της χώρας η αν αυτό θα εξαρτηθεί από το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει κατηγορηματικά ότι αποκλειστικό κριτήριο για τη λήψη των αποφάσεων θα είναι η γνώμη των ειδικών, η οποία δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.

Πάντως πηγές προσκείμενες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν και με γνώμονα την λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έδειξε με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο -και προβλέπει μεταξύ άλλων διεύρυνση των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων – πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον συγκεκριμένο χώρο.

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.