Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών σε θέματα αποδοχής της αναπηρίας και της διαφορετικότητας στο σχολείο

Οδηγός εκπαιδευτικού για την ευαισθητοποίηση σε θέματα αποδοχής της αναπηρίας και της διαφορετικότητας και την ανάπτυξη ενταξιακής κουλτούρας στο σχολείο.

Αναλυτικά:

Ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, για την αποδοχή της διαφορετικότητας των μαθητών/τριών με αναπηρία, τη διαμόρφωση στάσεων σεβασμού των εν λόγω ατόμων, την αναγνώριση και άρση των προκαταλήψεων και εν τέλει στην ανάπτυξη ενταξιακής κουλτούρας και ευαισθητοποίησης των ιδίων των εκπαιδευτικών.

Στον εν λόγω Οδηγό περιλαμβάνονται δραστηριότητες και συνοδευτικό υλικό:

α) για την ενίσχυση της σχολικής κοινότητας, στην οποία όλα τα μέλη θα πρέπει να νιώθουν ευπρόσδεκτα, β) για την αλληλοϋποστήριξη των μαθητών/τριών, γ) για τη συνεργασία του εκπαιδευτικού προσωπικού με εκπαιδευτικούς, με την οικογένεια και την τοπική κοινότητα και δ) για την αποδοχή της διαφορετικότητας εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών και γονέων.

Οι εν λόγω δράσεις εμπλέκουν:

  • μαθητές/ήτριες (ανάπηρους και μη σε επίπεδο τάξης και σχολικής μονάδας),
  • εκπαιδευτικούς (σε επίπεδο τάξης και όλου του σχολείου),
  • γονείς (γονείς μαθητών/τριών με και χωρίς αναπηρία) και
  • την ευρύτερη τοπική κοινωνία

Ο οδηγός δομείται σε δύο μέρη.

Στο Πρώτο Μέρος περιλαμβάνεται το θεωρητικό πλαίσιο:
α) για την προσέγγιση της αναπηρίας και τις αρχές της Ενταξιακής Εκπαίδευσης καθώς και β) για την αξιοποίηση των βιωματικών δράσεων, της λογοτεχνίας, της τέχνης του θεάτρου και της μουσικής στην εκπαιδευτική πρακτική.

Στο Δεύτερο Μέρος αναπτύσσονται δραστηριότητες ευαισθητοποίησης στα ως άνω αναφερόμενα ζητήματα μέσω βιωματικών δράσεων, αξιοποιώντας το θεατρικό παιχνίδι, τη λογοτεχνία και κυρίως τα παραμύθια καθώς και τη μουσική, οι οποίες αφορούν σε:
α) μαθητές/ήτριες, β) εκπαιδευτικούς, γ) γονείς, δ) τοπική κοινωνία.

  • Ο οδηγός είναι διαθέσιμος, εδώ.

Διαβάστε θέματα Ειδικής Αγωγής, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr, σε συνεργασία με το specialeducation.gr που θα επαναλειτουργήσει  σύντομα ανανεωμένο

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.