Οι αλλαγές που φέρνει το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών

Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών  θα επιτρέπει στον πολίτη να γνωρίζει με βεβαιότητα τις όποιες διαδικασίες απαιτεί η συναλλαγή του, χωρίς να είναι έρμαιο φαινομένων αυθαιρεσίας ή περιττής γραφειοκρατίας από οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου .

Όλα τα παραπάνω περιγράφονται αναλυτικά στις  οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης”, που βρισκόταν σε διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιουλίου.

Ειδικότερα, στο Μητρώο το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών θα καταχωρούνται τουλάχιστον έξι (6) σημεία κάθε ψηφιακής ή φυσικής διαδικασίας του Δημόσιου:

  1. το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία και τα επιμέρους στάδια αυτής,
  2. οι αρμόδιες υπηρεσίες διεκπεραίωσης της διαδικασίας και των επιμέρους σταδίων αυτής,
  3. τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας ή των επιμέρους σταδίων αυτής,
  4. το διάγραμμα ροής της διαδικασίας και των βημάτων αυτής, σύμφωνα με τυποποιημένη μεθοδολογία διαγράμματος
  5. οι εκτιμώμενοι χρόνοι ανά βήμα της διαδικασίας και
  6. το κόστος παραβόλων ή άλλων τελών.

Τονίζεται δε στις διατάξεις του νομοσχεδίου ότι οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που θα αναγράφονται στο Μητρώο δεν θα έχουν απλά ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά θα είναι και δεσμευτικές για όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς.

Υποχρεωτική η τήρηση των διαδικασιών

Οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που θα αναγράφονται στο Μητρώο δε θα έχουν απλά ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά θα είναι και δεσμευτικές για όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, “η παράλειψη της υποχρέωσης καταχώρισης… συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με την περ. κθ’ της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007 για το όργανο ή τον υπάλληλο που έχει τη σχετική υποχρέωση”.

Παράλληλα, με τη διαπίστωση παράλειψης της υποχρέωσης καταχώρισης ή της απόκλισης κατά την εφαρμογή της καταχωρημένης διαδικασίας σύμφωνα, οι οποίες μπορούν να γίνουν είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας, αναφοράς ή ελέγχου, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών ενημερώνει τον αρμόδιο φορέα για να ξεκινήσει η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.

Η διαδικασία καταχώρισης των διοικητικών διαδικασιών στο Μητρώο Διαδικασιών, η υποβολή αναφορών και προτάσεων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, ειδικότερα θέματα για την τήρηση του Μητρώου Διαδικασιών, καθώς και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος θα ρυθμιστούν με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει τη ψήφιση του νόμου.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.