Β. Παπαευαγγέλου: Πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία

Στη ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρας μας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, περιέγραψε το πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία.

Υπεύθυνος διαχείρισης κορωνοϊού

«Σε κάθε σχολική μονάδα έχει οριστεί υπεύθυνος διαχείρισης κορωνοϊού, καθώς και αναπληρωτής του.
Ο υπεύθυνος διαχείρισης οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων. Έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικία διεύθυνση εκπαίδευσης, τη διεύθυνση δημόσιας υγείας των περιφερειών και εφόσον κριθεί αναγκαίο και τον ΕΟΔΥ. Έχει ευθύνη τήρησης αρχείου απουσιών που σχετίζεται με συμπτώματα κορωνοϊού και επίσης την ευθύνη διαμόρφωσης και εξοπλισμού του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης.

Γενική αρχή για την ασφαλή λειτουργία είναι ότι κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ο οποίος εμφανίζει έστω και ύποπτα συμπτώματα στο σπίτι παραμένει στο σπίτι και ενημερώνει τη σχολική μονάδα για την ασθένειά του. Συμπτώματα όπως πυρετό, ή βήχα ή δύσπνοια ή αοσμία», επισήμανε.

Η κα. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε πως «όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι και να ενημερώσουν τη σχολική μονάδα».

Μαθητής ή εκπαιδευτικός που θα εμφανίσει συμπτώματα στο σχολείο

«Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο, εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί να απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού. Εν αναμονή του αποτελέσματος του τεστ, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα, θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό με το σχολείο να συνεχίζει και πάλι να λειτουργεί κανονικά μέχρι να βγει το τεστ».

Επιστροφή στο σχολείο

«Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών», υπογράμμισε για να αναφερθεί στη συνέχεια στην ιχνηλάτηση των επαφών.

Ιχνηλάτηση επαφών

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ο υπεύθυνος της μονάδας είναι υπεύθυνος για την ιχνηλάτηση των στενών επαφών του μαθητή ή του εκπαιδευτικού. Όσον αφορά στις στενές επαφές και μιλάμε για μαθητή τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα. Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από 14 ημέρες. Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.