Όταν η Δεξιοτεχνία του τίποτα γίνεται τρόπος πολιτικής διακυβέρνησης, τότε η Νίκη είναι η φυσική κατάληξη

Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους (2019) η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων έκανε την παρακάτω ανάρτηση:

«Η Κυβέρνηση προτίθεται να θεσπίσει ισχύ μικρότερη της τριετίας για πίνακες εκπαιδευτικών, την οποία τριετία είχε νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Γιατί να πρέπει να περιμένουν 3 χρόνια οι εκπαιδευτικοί π.χ. για να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία τους»;

Ένα μεγάλο μέρος, κάμποσων δεκάδων χιλιάδων, εν ενεργεία και εν δυνάμει ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών που καλύπτουν ανελαστικές ανάγκες δημόσιας εκπαίδευσης άκουσαν με ευχαρίστηση την αλλαγή ενός πρόσφατου νόμου (Ιανουάριος του 2019) που θα διευθετούσε την εργασιακή κινητικότητα. Τα «Μπράβο!» στο Φουμπού της Υπουργού και τα συχαρίκια ξεχείλισαν. Μαμάδες, μπαμπάδες, σύζυγοι και παιδιά   αναπληρωτών (τα εγγόνια που έχουν οι περισσότεροι αναπληρωτές είναι μικρά ακόμα και δεν χαίρονται με τις αλλαγές της νομοθεσίας) χάρηκαν που η Υπουργός έκανε τα τρία, δύο χρόνια. Είναι σημαντικό μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτή η έκφραση χαράς ήταν αυθεντική και όχι στημένα σχόλια στο Φουμπού της Υπουργού. Σε όλες τις σελίδες που συχνάζουν διαδικτυακά οι αναπληρωτές η ικανοποίηση ήταν διάχυτη στις αναρτήσεις και στα σχόλια.

Πράγματι στο άρθρο 64 του Ν.4692 που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου (2020) περιλήφθηκε η νομοθετική ρύθμιση που είχε εξαγγείλει η Υπουργός, ως καταργούμενη διάταξη της περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 4589/2019 – Καταργούμενες διατάξεις (το μεγαλείο της γενικής πτώσης σε όλο της το μεγαλείο).

Η αλήθεια είναι πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δυσανασχετεί όταν βλέπει ΦΕΚ και συντομεύσεις νομικής ορολογίας και νομικής γλώσσας. Για αυτό δεν τα διαβάζει και προτιμάει να τα ακούει ή να διαβάζει τις αναρτήσεις στο Facebook.

Επειδή φαντάζομαι ήδη έχει αρχίσει να γίνεται κουραστικό θα το πω «απλά».

Ο Νόμος Γαβρόγλου έλεγε: Δύο χρόνια ισχύς των πινάκων αλλά την πρώτη φορά 3. «Οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες κατάταξης ισχύουν για τα τρία (3) σχολικά έτη, που έπονται της λήξης του σχολικού έτους κατά το οποίο έλαβε χώρα η δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (Ν.4589 άρθρο 66, Μεταβατικές διατάξεις).

Ο Νόμος Κεραμέως άλλαξε σε 2 χρόνια την ισχύ των πινάκων, ακόμα και την 1η φορά εφαρμογής του νόμου.

Μπορεί για κάποιους που είναι εκτός των εργασιακών τους αναζητήσεων και προσδοκιών η ελαστική και εναλλασσόμενη εργασία υψηλών προσόντων στη δημόσια εκπαίδευση αυτά να φαίνονται μικρά αλλά για τους εμπλεκόμενους είναι ουσιώδης η διαφορά που έχει το 3 από το 2.

Το δυστύχημα είναι ότι δεν υπήρξε ούτε 3 ούτε θα υπάρξει 2. Τα εμπειρικά δεδομένα από τους πίνακες της ειδικής αγωγής και η επιστημονική απλή μέθοδος των τριών,  συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι πίνακες των αναπληρωτών θα παραμείνουν σε ισχύ (ή κλειδωμένοι με εναλλακτική ορολογία) τουλάχιστον 4 χρόνια αφού είναι αδύνατον να δημοσιευθούν πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος επεξεργασίας, ενστάσεων κ.λπ.). Η εστίαση στο δέντρο αντί του δάσους είναι πολιτική δημαγωγίας και απαιτεί Δεξιοτεχνία.

Αριθμός αιτήσεων Χρόνος έκδοσης προσωρινών πινάκων Χρόνος έκδοσης οριστικών πινάκων
3ΕΑ/2019: 29.711

(ειδικής – πρωτ/μια & δευτ/μια)

20.11.2019

(ΦΕΚ προκήρυξης /24-4-2019)

7 μήνες

23.07.2020

(ΦΕΚ δημοσίευσης)

15 μήνες

1ΓΕ/2019: 37.927

(πρωτοβάθμια γενικής)

2ΓΕ/2019: 119.899

(δευτεροβάθμια γενικής)

152.826 7 μήνες

(προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις προσλήψεις αναπληρωτών)

?

Αν τα ποσά ήταν ανάλογα ο χρόνος θα πλησιάσει τους 77 μήνες. Εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα «τρέξει» τις διαδικασίες (που δεν έτρεξε στην 3ΕΑ) το 1ημερολογιακό έτος φαίνεται ότι είναι ο ελάχιστος χρόνος έκδοσης οριστικών πινάκων.

 

 

2020-2021 Προσωρινοί πίνακες (προσόντα μέχρι το Μάρτιο του 2020)
2021-2022 Οριστικοί πίνακες
2022-2023 Οριστικοί πίνακες
2023-2024 Πίνακες οριστικοί προηγούμενης διετίας γιατί είναι αδύνατο να βγουν νέοι πίνακες (πολλές οι αιτήσεις , λίγο το προσωπικό, ενστάσεις κ.λπ.)
Ενδεχόμενα μετά το 2024 Η νομοθεσία να μην αλλάξει και η κυβέρνηση να μην θέλει να αλλάξει. Τότε θα ισχύσουν οι «νέοι» πίνακες που θα προκύψουν από τις αιτήσεις που θα γίνουν μετά τη λήξη του σχ. έτους 2022-2023.
Η νομοθεσία να μην αλλάξει αλλά η κυβέρνηση να θέλει να αλλάξει τη νομοθεσία. Τότε παράταση των «παλαιών» πινάκων μέχρι να βγει ο καινούργιος νόμος. Δηλαδή θα παραμείνουν σε ισχύ οι «κλειδωμένοι» πίνακες του 2020. Στην περίπτωση αυτή οι πίνακες θα κλείσουν 5 χρόνια και θα διεκδικούν θέση στο μέλλον (κάπως έτσι έγινε το πέρασμα από Ν. Διαμαντοπούλου σε Ν. Γαβρόγλου).

Η Υπουργός Παιδείας όμως αναρωτιέται «Γιατί να πρέπει να περιμένουν 3 χρόνια οι εκπαιδευτικοί π.χ. για να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία τους»;

 

Άρα παρά τις κυβερνητικές προθέσεις δεν κατάφεραν να κάνουν τα 3, δύο…χρόνια που θα μείνουν κλειδωμένοι οι πίνακες. Αυτό που κατάφεραν είναι για άλλη μια φορά να εξαπατήσουν αυτούς που διατείνονται ότι υπηρετούν:

Τη δημόσια Παιδεία και τους λειτουργούς της.

Η Νίκη είναι προσωρινή…

 Άλλη ματιά…

* Photo by Patrick Perkins on Unsplash

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

One thought on “Όταν η Δεξιοτεχνία του τίποτα γίνεται τρόπος πολιτικής διακυβέρνησης, τότε η Νίκη είναι η φυσική κατάληξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.