Τι έγινε στην ψηφοφορία των ειδικών επιστημόνων ΕΟΔΥ για το κλείσιμο των σχολείων

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020, και για δύο εβδομάδες, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας κατά την ομιλία της ότι τα μέτρα είναι «καθαρά προληπτικού χαρακτήρα».

«Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι», επεσήμανε.
Συνεχίζοντας η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι « τα νέα μέτρα δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων».

Εν τέλει η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός των συνοδών των μικρών μαθητών, και όχι οι διάσπαρτες «μικροεστίες» κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της δίμηνης λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έφεραν νωρίτερα την επιλογή που η κυβέρνηση είχε διακηρύξει ότι θα ήταν η τελευταία που θα έκανε.

Άλλωστε, η αναστολή των δια ζώσης μαθημάτων για παιδιά μικρής ηλικίας που δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς, δεν ήταν ούτε η κατεύθυνση προς την οποία έδειχναν και οι ειδικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr η αρχική εισήγηση των λοιμοξιωλόγων, όταν το ζήτημα συζητήθηκε προ ημερών στην επιτροπή ήταν αρνητική. Οι εξελίξεις κατέδειξαν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η «σιγή» στο «κουδούνι» των μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευση έχει καθαρά προληπτικό χαρακτήρα και όπως επιμένουν από την κυβέρνηση δεν υπαγορεύεται από το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς δεν έχει καταγραφεί τάση διασποράς του ιού στα σχολεία. Υπό αυτά τα δεδομένα και η νεότερη ψηφοφορία στην επιτροπή έληξε με 15 ψήφους υπέρ του κλεισίματος κι οκτώ κατά. Γιατί και από πλευράς των ειδικών δεν διαπιστώνεται πρόβλημα μετάδοσης του ιού στο σχολικό περιβάλλον.

Ο παράγοντας ανησυχίας είναι είναι η έντονη κινητικότητα που παρατηρήθηκε από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που συνόδευαν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους στο σχολείο, καθώς επίσης από δασκάλους και διοικητικό προσωπικό. Πάνω σε αυτήν την βάση έγινε η εισήγηση της επιτροπής επιδημιολόγων για το κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα. Περισσότερα από 650.000 παιδιά φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γίνονται αντίστοιχες μετακινήσεις γονέων, παππούδων, γιαγιάδων και σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται συγχρωτισμός.

Η εισήγηση και η πολιτική απόφαση βάλλουν κατά της κινητικότητας -γιατί μέσω αυτής τρέφεται ο ιός- και στόχος είναι ο περιορισμός της. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι μετά το lockdown η κινητικότητα έβαινε μειούμενη, αλλά όχι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κι αυτό ήταν ένα ρίσκο που δεν θα μπορούσε να παρθεί με την καμπύλη της πανδημίας να αγγίζει συνεχώς νέα υψηλά επίπεδα.

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.