Τηλεκπαίδευση Γυμνάσια – Λύκεια | 40 λεπτά κάθε ώρα μαθήματος (Εγκύκλιος)

Τις ώρες και το πρόγραμμα των διαδικτυακών μαθημάτων αναλύει το Υπουργείο Παιδείας σε νέα εγκύκλιο με οδηγίες και πληροφορίες για την τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Προσοχή:

Σημειώνεται ότι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δε διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταμπλέτα ή έξυπνο τηλέφωνο και εξ αυτού του λόγου αδυνατούν να παράσχoυν εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, λόγω έλλειψης του απαιτούμενου προς τούτο εξοπλισμού ή/και κατάλληλης σύνδεσης με το διαδίκτυο υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες, όπου υπηρετούν, οι οποίες συνεχίζουν κανονικά την διοικητική τους λειτουργία, προκειμένου να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες τους κάνοντας χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού που διαθέτει η σχολική μονάδα.

Αναλυτικά

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι σχολικές μονάδες της B/θμιας εκπαίδευσης, λόγω της αναστολής λειτουργίας τους, υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση καλύπτοντας τη διδακτέα ύλη.

Η εξ Αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις παρούσες έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, επισημαίνει η εγκύκλιος.

Οι Διευθυντές των σχολείων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων διαμορφώνουν το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα της σύγχρονης εξ Αποστάσεως διδασκαλίας λαμβάνοντας υπόψη τις υπουργικές αποφάσεις που το καθορίζουν και το αποστέλλουν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μάλιστα, συνιστάται το διαδικτυακό μάθημα να διαρκεί σαράντα λεπτά, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα ανά τύπο σχολείου.

 

Υποχρεώσεις μαθητών

Επίσης, κρίνεται σκόπιμο μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί να συνδέονται πριν από την έναρξη των μαθημάτων για την υλοποίηση δοκιμών (μικρόφωνο, κάμερα, ήχος κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν η ομαλή υλοποίηση τους.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των μαθημάτων οι μαθητές/τριες οφείλουν να ανταποκρίνονται σε καθήκοντα που ανατίθενται από τους εκπαιδευτικούς τους (π.χ. να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους, να ζητήσουν τον λόγο, να σχολιάσουν ή και να σημειώσουν στο chat), ώστε να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν η ενεργός συμμετοχή τους στη σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση.

Εκπαιδευτικός σχεδιασμός των μαθημάτων

Τέλος, επισημαίνεται ότι εφαρμόζεται ο οδηγός για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των μαθημάτων της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του ΙΕΠ, για το σχολικό έτος 2020-2021, ο οποίος διαβιβάστηκε σε όλες τις σχολικές μονάδες με την αρ. πρωτ. 127986/ΓΔ4/24-09-2020 εγκύκλιο, όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει πάντοτε να αναφέρουν τις πηγές του εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιούν για την παροχή εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, ακόμη κι αν η χρήση του υλικού είναι ελεύθερη.

  • Ψηφιακές πλατφόρμες
  • Ιδιωτικά Σχολεία
  • Πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας
  • Οδηγίες για την εφαρμογή της εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης
  • Ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων

Όλοι οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων, λαμβάνουν κάθε μέτρο για να διασφαλιστεί η παροχή από εκπαιδευτικούς, της σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολική μονάδα που τελεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας, ως μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, υποχρεούνται να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

  • Η εγκύκλιος είναι διαθέσιμη, εδώ.

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδευτικός: Οδηγίες εγγραφής και χρήσης της πλατφόρμας Webex Meetings

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

2 thoughts on “Τηλεκπαίδευση Γυμνάσια – Λύκεια | 40 λεπτά κάθε ώρα μαθήματος (Εγκύκλιος)

  1. Πόσο άσχετοι!!! Ξεχνάνε ή μάλλον δεν ξέρουν καν ότι πολλοί εκπαιδευτικοί διδάσκουν την ίδια μέρα σε γυμνάσια και λύκεια (συστεγαζόμενα ή γυμνάσια με Λ.Τ). Πως θα τελειώνουν π.χ. 1η ώρα στο Γυμνάσιο στις 9:10 αλλά θα έχουν ξεκινήσει 2η ώρα στο Λύκειο από τις 08:50;;;;;;
    Πόσες ώρες μπορεί (ή μάλλον επιτρέπεται από τους ειδικούς) να βρίσκεται ένας μαθητής μπροστά στην οθόνη του Η/Υ;;;
    Ακατάλληλοι και επικίνδυνοι……

  2. Ας ενημερώσει κάποιος τα αστέρια που σκέφτηκαν το ωρολόγιο πρόγραμμα webex οτι κάποιοι (και είμαστε πολλοί) κάνουμε τη μια ώρα σε ένα γυμνάσιο και αμέσως μετά και σε λύκειο και το ανάποδο. Προφανώς και δεν έχουν ιδέα για το πως λειτουργούν τα σχολεία και δικαιολογώ το να μην το σκέφτηκαν. Αλλά βρε παιδιά ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.