Σ. Τσιόδρας: Παιδευτικός ο χαρακτήρας της χρήσης μάσκας από τους μαθητές, εκτός από σωτήριος!

Στη χθεσινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, επανεμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας και της τήρησης των αποστάσεων.

Το εμβόλιο

Ο κ. Τσιόδρας ξεκινώντας αναφέρθηκε στο εμβόλιο, το οποίο χαρακτήρισε πολύτιμο, ενώ τάχθηκε υπέρ της παγκόσμιας συνεργασίας για εξεύρεση… λύσης. «Αισιοδοξώ ότι θα έχουμε νέα από τις μελέτες για το εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο», είπε.

«Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μέθοδοι διδασκαλίας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό», δήλωσε.

Χρήση μάσκας

Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας, «αρκεί να γίνεται σωστά», δήλωσε και πρόσθεσε: «Την προτείνουν ο ΠΟΥ και η UNICEF. Πρέπει να συνοδεύεται με τήρηση των αποστάσεων».

«Η μάσκα θα έχει στις μικρότερες ηλικίες εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν διάλειμμα μάσκας μέσα στις τάξεις», υπογράμμισε προκαλώντας έκπληξη. 

Άραγε σε τι θα εκπαιδευτούν ακριβώς οι μικροί μαθητές; Για να τις φορούν στο μέλλον;

«Στα μικρά παιδιά η χρήση μάσκας έχει εφαρμοστικά προβλήματα και μπορεί να χρειαστεί οι εκπαιδευτικοί να φροντίσουν για διαλείμματα μάσκας», όπως είπε. 

«Με την επιβράβευση τα παιδιά θα υιοθετήσουν πιο εύκολα μια συμπεριφορά. Τους εξηγούμε πως η μάσκα και η κοινωνική απόσταση δεν θα μας οδηγήσουν στον αποκλεισμό», σημείωσε τασσόμενος κατά της τιμωρίας και υπέρ της επιβράβευσης.

Συνεχίζοντας έκανε αναφορά σε μελέτες που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα των μικρών παιδιών στον ιό λέγοντας ότι «τα παιδιά μπορεί να κολλήσουν τον ιό, αλλά μελέτες με αντισώματα και με επαρκή τεκμηρίωση δείχνουν πως αυτό γίνεται σε μικρότερο ποσοστό στα παιδιά κάτω των 12. Πρόσφατη μελέτη των τελευταίων ημερών με 651 παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο που νοσηλεύτηκαν, επιβεβαίωσε τον μικρό κίνδυνο σοβαρής νόσου».

 «Αναγκαίο κακό» η μάσκα

Ο κ. Τσιόδρας ωστόσο  χαρακτήρισε τη μάσκα «αναγκαίο κακό» λέγοντας: «Δεν το έχω ξαναπεί, αλλά θεωρώ τη μάσκα ένα μαχαίρι με δύο όψεις. Θα μας προφυλάξει, ώστε να μην χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα. Είναι ένα αναγκαίο κακό. Πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα προσωπικό lockdown».

«Η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται σωστά και πως τα σταγονίδια από ένα φτάρνισμα μπορεί να φτάσουν και τα 8 μέτρα. Η μάσκα προτείνεται από τον ΠΟΥ και την Unicef. Μόνη της όμως δεν προστατεύει αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που την φοράει και πιο πολύ τους άλλους».

«Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος θα μάθει να ζει με την πανδημία και όλοι πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες», είπε, καταδικάζοντας τα Fake news.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στους γονείς τονίζοντας ότι «το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε οι υπόλοιποι, οι μεγάλοι, με την συμπεριφορά μας. Αν οι γονείς φοράνε την μάσκα ως μέρος της καθημερινής δραστηριότητας, εκεί που απαιτείται βέβαια, τότε περνάνε το μήνυμα στα παιδιά ότι δεν είναι κάτι δυσάρεστο. Η εξοικείωση με την χρήση θα πρέπει να προηγείται του σχολικού έτους. Τα παιδιά να κατανοήσουν τον σκοπό της, να μπορούν να επιλέξουν μια μάσκα που θα την αισθάνονται βολική στο πρόσωπο τους. Να τη χρησιμοποιούν σε μια ευχάριστη δραστηριότητα. π.χ. μια ζωγραφική, ώστε να μην τους φανεί ένα πρόσθετο βάρος στη καθημερινή τους δραστηριότητα στο σχολείο».

91 εταιρίες κατέθεσαν προσφορά

Εν τω μεταξύ στις 91 έφθασαν οι προσφορές αντίστοιχων εταιρειών που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό προμηθειών μασκών για τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, που διενήργησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τους συναρμόδιους υπουργούς για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όπως είπε, η εξέταση των προσφορών αυτών ξεκίνησε ήδη με τη συμμετοχή παρατηρητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα ολοκληρωθεί άμεσα, διαβεβαιώνοντας ότι έγκαιρα όλα τα σχολεία πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα έχουν προμηθευτεί τις μάσκες που τους αναλογούν.

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.