Σχολεία | Πώς θα ανοίξουν μετά την καραντίνα – Ο σχεδιασμός!

Σχέδιο για να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, κάτι που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός μέσω διαγγέλματός του, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετάδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου.

Αποφάσεις για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία μετά την καραντίνα, τι θα ισχύσει και ποιος θα είναι ο τελικός σχεδιασμός, θα ληφθούν στη διευρυμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους ειδικούς επιστήμονες αλλά και τους εμπλεκόμενους υπουργούς, που θα γίνει  την ερχόμενη  Παρασκευή.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του edweek ο σχεδιασμός προβλέπει τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων δειγματοληπτικών Rapid test σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα πριν αλλά και αφού ανοίξουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Άλλωστε και  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει «έξυπνα», στοχευμένα Rapid test ανίχνευσης κορωνοϊού στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, πριν την επαναλειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πλέον τα Rapid tests επεκτείνονται δειγματοληπτικά και στους  μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στους παιδικούς σταθμούς.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι τα rapid tests;

Κατά τα άλλα, η προσέλευση των μαθητών στο σχολείο και η αποχώρηση από το σχολείο θα γίνεται σε προκαθορισμένο χρόνο και, όπου είναι δυνατό, από διαφορετικές εισόδους/εξόδους, που έχουν ορισθεί εκ των προτέρων, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Είναι προφανές ότι  οι μαθητές/μαθήτριες μεταβαίνουν κατ’ ευθείαν στην αίθουσα διδασκαλίας με την/τον εκπαιδευτικό που ασκεί καθήκοντα εφημερίας να επιβλέπει την ασφαλή μετάβαση των μαθητών/ριών στις αίθουσες και να μεριμνά για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και αποστασιοποίησης.

Ο/Η εκπαιδευτικός της τάξης θα βρίσκεται εντός της αίθουσας και εν αναμονή των μαθητών/ριών, ελέγχει το άνοιγμα των παραθύρων, φροντίζει τη διάταξη και την απόσταση μεταξύ των θρανίων. Φυσικά κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα παρακολουθεί, διακριτικά, τους/τις μαθητές/μαθήτριες και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, ακολουθεί τις σχετικές οδηγίες του Πρωτοκόλλου.

Η χρήση μάσκας θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική, με ενδιάμεσα διαλείμματα μάσκας όπως αυτά έχουν οριστεί από τις υφιστάμενες εγκυκλίους.

Θα τονιστεί ιδιαίτερα, η αυστηρή απαγόρευση εισόδου γονέων/κηδεμόνων ή/και άλλων προσώπων εντός του σχολείου και μόνο σε  πολύ εξαιρετικές και απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις μπορεί να επιτραπεί και πάντοτε μετά από την έγκριση της Διεύθυνσης του σχολείου τηρώντας  τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που ισχύουν.

Σε ότι αφορά τα διαλείμματα η κάθε σχολική μονάδα αναπροσαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα ώστε να υπάρχουν διαφορετικές ζώνες διαλειμμάτων και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός µαθητών/ριών στους εξωτερικούς χώρους. Οι μαθητές θα εποπτεύονται και θα ελέγχονται κατά τα διαλείμματα τόσο στην αυλή όσο και στον χώρο των τουαλετών, ώστε να τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Με το τέλος του διαλείμματος και πριν από την είσοδο των μαθητών/ριών στις αίθουσες/χώρους διδασκαλίας, επιβάλλεται η απολύμανση των χεριών με το αντισηπτικό που υπάρχει στην τάξη ή με το ανάλογο ατομικό αντισηπτικό που θα έχει το κάθε παιδί.

Παράταση lockdown

Εκτός από τα σχολεία ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την παράταση του lockdown. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην ανάγκη της παράτασης αλλά και των αυστηρών μέτρων που θα υπάρχουν και μέσα στις γιορτές. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν θα επιτραπούν ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα οι μετακινήσεις εκτός νομού ενώ θα παραμείνουν κλειστά χειμερινά τουριστικά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτά.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής με την ημερομηνία του unlockdown για τα μικρά καταστήματα να τοποθετείται στις 14 Δεκεμβρίου. Όσο αφορά την εστίαση το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ενώ ο μέχρι τώρα σχεδιασμός με κριτήριο ότι η επιδημιολογική καμπύλη σταθεροποιηθεί άμεσα και μειωθεί τις επόμενες ημέρες, θέλει να ανοίγουν μόνο τα εστιατόρια στις 21 Δεκεμβρίου με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι μπαρ, πίστες και οποιαδήποτε μορφή επιχείρησης στον χώρο της διασκέδασης με ζωντανή μουσική δεν θα ανοίξει εντός των εορτών

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.