Συμπλήρωση μηχανογραφικών: Τι πρέπει να προσέξουν οι φετινοί υποψήφιοι.

Πολλά είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι φετινοί υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους.

Καταρχήν να προσέξουν τις προθεσμίες δημιουργίας κωδικών, μια διαδικασία που πρέπει να γίνει στο σχολείο που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και της οριστικοποίησης των μηχανογραφικών δελτίων. Τα σχολεία είναι ανοιχτά για να βοηθήσουν τους υποψήφιους την Τρίτη 7/7, την Πέμπτη 9/7, την Παρασκευή 10/7 και την Πέμπτη 16/7. Τα μηχανογραφικά θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή 17/7.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
Όπως κάθε χρόνο κυρίαρχο ζήτημα είναι η βαθμολογική …συγκομιδή (οι βαθμοί ανακοινώνονται την ερχόμενη Παρασκευή 10/7) αλλά προφανώς και το τι αρέσει στην καθεμία και στον καθένα να ακολουθήσει ως επάγγελμα.
Έπειτα, πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η επιλογή που θα κάνουν πρέπει να τους οδηγεί σε επαγγελματικό μέλλον με καλύτερες προοπτικές καθώς επίσης και τα οικογενειακά οικονομικά δεδομένα.

Όμως μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί φέτος και σε δύο ακόμη παράγοντες.

Ο πρώτος παράγοντας λέγεται «βάση μεταγραφής» που αναμένεται να περιορίσει πολύ τον αριθμό των μετεγγραφών και ορίστηκε στα 2750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής.
Για παράδειγμα, έστω φοιτητής που επιθυμεί να πάρει μετεγγραφή σε τμήμα που είχε βάση εισαγωγής 17750 μόρια (άρα βάση μεταγραφής: 17750-2750 = 15000 μόρια). Αν ο φοιτητής είχε συγκεντρώσει από 15000 μόρια και πάνω έχει δικαίωμα να κάνει τη μεταγραφή (βάση και άλλων κριτηρίων). Αν όμως το τμήμα που επιθυμεί να μετεγγραφεί έχει βάση εισαγωγής 18000 μόρια (δηλαδή βάση μεταγραφής: 18000-2750 = 15250) τότε δεν μπορεί να μετεγγραφεί στο συγκεκριμένο τμήμα αν στις Πανελλαδικές είχε συγκεντρώσει κάτω από 15250 μόρια.
Αλλαγές θα υπάρχουν και στα υπόλοιπα κριτήρια, καθώς θα εξετάζεται ο μέσος όρος οικογενειακών εισοδημάτων της τελευταίας τριετίας (κι όχι του τελευταίου μόνο έτους) αλλά θα αυξηθεί και η μοριοδότηση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Ο δεύτερος παράγοντας λέγεται «αντιστοιχία τμημάτων» που ορίστηκαν με την απόφαση 77275/Ζ1 της Υπουργού Παιδείας και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2549/25-06-2020.
Πρέπει γενικά να σημειωθεί ότι σχολές και τμήματα που δημιουργήθηκαν με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια έχουν αντίστοιχα μεταξύ τους αλλά όχι και με τα τμήματα που προϋπήρχαν. Έτσι για παράδειγμα, το τμήμα Ζωϊκής παραγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών (Μεσολόγγι) έχει αντιστοιχία με αυτό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Λάρισα) αλλά όχι με αυτό του Βόλου ή της Αθήνας.
Για να είναι κατατοπισμένος κάποιος πρέπει να δει αναλυτικά τις αντιστοιχίες στο ΦΕΚ που ανέφερα, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Μεγάλη προσοχή λοιπόν σε όλα τα παραπάνω!
Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού ακόμη κι αν το τμήμα υποδοχής είναι διαφορετικό από το επιθυμητό υπάρχουν προϋποθέσεις που οδηγούν σε βελτίωση.
Καλή επιλογή σε όλες και όλους και καλή τύχη!

Κωνσταντίνος Κατσαρός

 

Σχετικά Άρθρα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.