Π.Ε.Ε.Π : Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης

Με αφορμή το υψηλό ποσοστό διασποράς του ιού covid-19 στη χώρα μας και της συνακόλουθης επικινδυνότητας για την ανθρώπινη ζωή, η Πανελλήνια Ένωση Ειδικών Παιδαγωγών (ΠΕΕΠ) καλεί με επιστολή της την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα σε αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης της χώρας.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΕΕΠ

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του ΕΟΔΥ,

Με αφορμή το υψηλό ποσοστό διασποράς του ιού covid-19 στη χώρα μας και της συνακόλουθης επικινδυνότητας για την ανθρώπινη ζωή, η Πανελλήνια Ένωση Ειδικών Παιδαγωγών θεωρεί επιτακτική την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Ήδη από τις 16.11.2020 οι δομές Ειδικής Αγωγής συνεχίζουν τη λειτουργία τους σε αντίθεση με αυτές της  Γενικής Αγωγής, εξαιτίας της παιδαγωγικής αναγκαιότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μαθητών που κάνουν δύσκολη την παραμονή τους στο σπίτι.

Στην καθημερινή όμως εκπαιδευτική πραγματικότητα, παρατηρούμε ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας. Συγκεκριμένα, αρκετοί μαθητές αδυνατούν να κάνουν σωστή χρήση της μάσκας  και δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Οι αποστάσεις δεν τηρούνται με επιτυχία, γιατί οι μαθητές χρειάζονται μονίμως καθοδήγηση. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας λόγω της ευαλωτότητάς τους, καθώς πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Ο συγχρωτισμός ακόμη φαίνεται αναπόφευκτος, καθώς υπάρχει αυξημένη πληρότητα στα μέσα μετακίνησής τους από και προς το σχολείο, η οποία καθημερινά απαιτεί την κάλυψη σημαντικών αποστάσεων. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος διασποράς, τόσο προς το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων,  όσο και προς τους ίδιους τους μαθητές με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για τα ίδια τα άτομα όσο και για τους οικείους τους.

Ως επιστημονικός σύλλογος Ειδικών Παιδαγωγών αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών που φοιτούν στις δομές Ειδικής Αγωγής.

Όμως, μεσούσης της πανδημίας, και βλέποντας καθημερινά τα ποσοστά διασποράς αλλά και της θνητότητας συνανθρώπων μας, θεωρούμε πως πρέπει να πρυτανεύσει η κοινή λογική, η οποία προτάσσει τη διασφάλιση του ύψιστου αγαθού της  ανθρώπινης ζωής.

Η Πανελλήνια Ένωση Ειδικών Παιδαγωγών προτείνει ως αντίμετρο την έναρξη της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με την παράλληλη διεπιστημονική  καθοδήγηση των γονέων για την αποτελεσματική εφαρμογή της. Επιπλέον καθίσταται σημαντική και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γονέων σε αυτή τη διαδικασία. Είναι κατανοητές οι αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά επί του παρόντος πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα βασικά ανθρώπινα αγαθά και αξίες που αφορούν στην υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Θεωρούμε ότι η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην παρούσα φάση κρίνεται αναγκαία και ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε στην πρότασή μας.

Για το Δ.Σ της ΠΕΕΠ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Αναστασία Θώμου

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Μπακιρτζής Κωνσταντίνος

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.