Θ. Τσούχλος: Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για την Παιδεία!

Παιδεία:  «Γενναίες αποφάσεις για την Παιδεία έστω και την ύστατη στιγμή» – Παρέμβαση του Θεόδωρου Τσούχλου, προέδρου της ΟΛΜΕ. «Είναι απόλυτα απαραίτητο να παρθούν άμεσα μέτρα που θα δώσουν τη δυνατότητα για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη έναρξη των μαθημάτων».

Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις

Με έντονους προβληματισμούς, ανησυχία και αβεβαιότητα επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί την πρώτη Σεπτεμβρίου στα σχολεία.

Η προηγούμενη περίοδος τελείωσε μετά πολλών εμποδίων εξαιτίας της πανδημίας που ενέσκηψε στη χώρα από τις αρχές Μαρτίου.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μαθήματα εκ περιτροπής, προσπάθεια να επιβληθεί από το Υπουργείο η παράλληλη αναμετάδοση της διδασκαλίας, είναι νέα δεδομένα που άλλαξαν τη μορφή της παρεχόμενης Παιδείας στη χώρα μας.

Το σχολικό έτος ολοκληρώθηκε με μειούμενο σημαντικά αριθμό κρουσμάτων και με σχολικές αίθουσες σχεδόν άδειες ή με μικρό αριθμό μαθητών. Όμως ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός. Στις 10 Ιουνίου στην Ξάνθη ένα κρούσμα σε εκπαιδευτικό που υπηρετούσε σε τέσσερις σχολικές μονάδες, οδήγησε τα συγκεκριμένα Δημοτικά να κλείσουν για δέκα ημέρες και 80 συνάδελφοι να τεθούν σε «καραντίνα». Το γεγονός αυτό αποδεικνύει σε τι εύθραυστη ισορροπία βρισκόμασταν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Από τις αρχές Αυγούστου έχουμε μια εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και η ευωχία έχει αντικατασταθεί από έντονη ανησυχία.

Ακόμη και η αναγγελθείσα ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων (7/9) αμφισβητείται στην πράξη. Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί την πρώτη Σεπτεμβρίου, ενώ πλέον υπάρχει η άποψη ότι το άνοιγμα των σχολείων πιθανόν να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η ύστερη προτείνεται να είναι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Μια πιθανόν αναγκαία αλλαγή εξαιτίας της νέας πραγματικότητας.

Η Ο.Λ.Μ.Ε. από τις αρχές Μαρτίου με συνεχείς παρεμβάσεις- ανακοινώσεις- δράσεις επιχείρησε να καταστεί ουσιαστική αρωγός στην προσπάθεια της όσο το δυνατόν καλύτερης συνέχισης της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Μοναδικό μας μέλημα η πλήρης διαφύλαξη της υγείας του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, η διόρθωση κάθε ανισότητας, η ανάδειξη του δημόσιου σχολείου, η ανιδιοτελής και ηρωική προσφορά μας καθώς και η προάσπιση των αναφαίρετων προσωπικών- συνδικαλιστικών ελευθεριών μας

Είναι απόλυτα απαραίτητο να παρθούν άμεσα μέτρα που θα δώσουν τη δυνατότητα για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη έναρξη των μαθημάτων.

Οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες δεν ασκούν μια στείρα αντιπολίτευση, ούτε λαϊκίζουν.

Αντίθετα επιχειρούν με υπευθυνότητα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Ο προβληματισμός και η ανησυχία μας έχουν σωστικό χαρακτήρα και οι απόψεις αρκετών ειδικών ιατρών συγκλίνουν με τις δικές μας.

Έστω και την ύστατη στιγμή να αναζητηθούν νέες σχολικές αίθουσες. Εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, όλα είναι δυνατά.

Απόλυτα αναγκαία και η πρόσληψη μεγάλου αριθμού αναπληρωτών για την κάλυψη των υπαρχόντων κενών.

Ας έχουμε υπόψιν τους χιλιάδες συναδέλφους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Συμφωνούμε πως χρειάζονται χρήματα για όλα αυτά. Με κάθε τρόπο πρέπει να εξευρεθούν, είναι απόλυτα αναγκαίο. Η Παιδεία, ο τόσο σημαντικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους να στηριχτεί ουσιαστικά. Ας μη λησμονούμε πως το κυβερνών κόμμα είναι ιστορική συνέχεια της πατριωτικής, λαϊκής, κοινωνικής παράταξης και οφείλει στην πράξη να το αποδείξει.

Όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που έχουμε προτείνει, θεωρούμε ως αυταπόδεικτη την αποδοχή τους.

Συγκεκριμένα:

Α) προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητος
Β) έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών
Γ) διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ
Δ) ενημέρωση του συνόλου των σχολικών μονάδων από εξειδικευμένους ιατρούς με παράλληλη οργανωμένη επιμόρφωση
Ε) τουλάχιστον εβδομαδιαίες απολυμάνσεις όλων των χώρων
Στ) αντισηπτικά και κάθε είδους προστατευτικά υλικά.

Θ. Τσούχλος, Πρόεδρος Ο.Λ.Μ.Ε.

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.