Πέτσας για κορωνοϊό | Μετά το νυχτερινό lockdown σειρά έχει η Πρωτοβάθμια

Κλείσιμο σχολείων: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε στο MEGA ότι μετά τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία τίθεται σε εφαρμογή την Παρασκευής, στα σχέδια της κυβέρνησης – αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα – είναι και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Οι δραματικές εικόνες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου οι κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν με ραγδαίες ρυθμούς παρά το lockdown, η «έκρηξη» των κρουσμάτων, τα οποία ξεπέρασαν την Τετάρτη τις 2.500, αλλά και η «αλόγιστη» χρήση των SMS στο 13033 για αθλητική δραστηριότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο, οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση νέων πιο σκληρών μέτρων για την αντιμετώπιση της COVID – 19.

Μετά το διπλό «μαύρο» ρεκόρ με 297 διασωληνωμένους και 43 νεκρούς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή (13/11) οι πολίτες σε όλη τη χώρα θα μπορούν να μετακινούνται κατά το διάστημα 21:00-05:00 αυστηρά και μόνο για λόγους

  1.  εργασίας,
  2. υγείας και
  3. συνοδείας των κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Μονόδρομος όπως όλα δείχνουν είναι το κλείσιμο και των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς καθημερινά καταγράφονται κρούσματα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τη λίστα του υπ. Παιδείας, περίπου 400 τμήματα και δημοτικά σχολεία είναι κλειστά καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού, με την κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, να ετοιμάζεται να βάλει «λουκέτο» και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για το πότε θα σκληρύνουν τα μέτρα δήλωσε ότι  «τα σκληρότερα μέτρα θα μπορούσαν να είναι περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις, ή περιορισμό κάποιων δραστηριοτήτων που είναι μέχρι σήμερα ελεύθερες, όπως τα σχολεία και επαγγελματικές δραστηριότητες που τώρα λειτουργούν ενώ δεν λειτουργούσαν».

Επιπλέον, τόνισε: «Θα έλεγα ότι τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν υψηλότερη κινητικότητα από ό,τι θα δικαιολογούσε η περίσταση. Τα SMS είναι περισσότερο αυξημένα από ό,τι στο πρώτο lockdown».

«Το βασικό είναι να αντέξει το ΕΣΥ γιατί η πίεση θα κορυφώνεται τις επόμενες 7-10 μέρες, ενώ για τα κρούσματα περιμένουμε επιπέδωση. Μόλις την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα προστεθούν 234 νέες κλίνες ΜΕΘ. Την Τετάρτη εντάξαμε ακόμη 50 κλίνες ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη. Όσο αυξάνεται η πίεση, τόσο θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ, όσο μπορούμε φυσικά».

Ερωτηθείς αν φταίνε οι πολίτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε συγκεκριμένα πως: «Κανείς δεν φταίει όταν είναι σε ένα τέτοιο καθεστώς τόσους μήνες. Υπάρχει κόπωση, η οποία εκφράζεται με μια γενική χαλάρωση, είτε αυτό αφορά την κίνηση στους δρόμους είτε τις συνθήκες στην Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε μέτρα γρηγορότερα».

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας τα μέτρα που ενδέχεται να εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες είναι τα εξής:

  1. Περαιτέρω περιορισμός των μετακινήσεων
  2. Κλείσιμο των σχολείων και επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας, για να περιοριστούν επαγγελματικές δραστηριότητες που παραμένουν ελεύθερες.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος», συνέχισε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown λέγοντας πως : «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο».

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.