Ν. Κεραμέως: Απελευθερώνουμε το ιδιωτικό σχολείο από αγκυλώσεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος

To νομοσχέδιο για τον Εκσυγχρονισμό της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η κα Κεραμέως, αναφέρθηκε διεξοδικά στο υφιστάμενο πλαίσιο που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση, εστιάζοντας στις «στρεβλώσεις, που εν τέλει οδηγούν στο να ακυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμα του γονέα στην επιλογή: στην επιλογή του δημόσιου ή του ιδιωτικού σχολείου. Γιατί αν το κράτος υπερρυθμίζει τα ιδιωτικά σχολεία, αν θέλει να είναι ίδια με τα δημόσια χωρίς να μπορούν να διαφοροποιηθούν ουσιωδώς, τότε ποιο το νόημα της ιδιωτικής εκπαίδευσης;».

Όπως τόνισε με έμφαση η κα Κεραμέως«Οι ρυθμίσεις αυτές απελευθερώνουν και το ιδιωτικό σχολείο από αγκυλώσεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Προσδίδουν και στην ιδιωτική εκπαίδευση τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν, μαζί με το δημόσιο σχολείο, μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα».

Η Υπουργός υπενθύμισε την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης να απαγορεύσει την αξιολόγηση στα ιδιωτικά σχολεία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόπειρα της  Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλλει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Ισοπέδωση, κατάργηση της διαφοροποίησης και δυσβάσταχτα βάρη, για να μην επιλέγει κανείς την ιδιωτική εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.

Τεκμηριώνοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, η κα Κεραμέως επεσήμανε: «Το παρόν νομοθέτημα έρχεται να διορθώσει τις τρομακτικές στρεβλώσεις που επέφερε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης η προηγούμενη κυβέρνηση. Έρχεται να επιφέρει μία πιο υγιή ισορροπία μεταξύ αφενός της κρατικής εποπτείας και της αυστηρής τήρησης του νόμου, αφετέρου των βαθμών ελευθερίας και αυτονομίας που οφείλει το κράτος να αποδώσει στα ιδιωτικά σχολεία» υπογραμμίζοντας πως «έχει έρθει η ώρα λοιπόν για μία γενναία τομή στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και εδώ, το νομοσχέδιο που εισάγουμε στη Βουλή διασφαλίζει την κρατική εποπτεία επί των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αλλά ταυτόχρονα τους δίνει την ελευθερία και την αυτονομία να αναπτύξουν τη δράση τους, να προσφέρουν το εκπαιδευτικό τους έργο, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των γονέων και των μαθητών».

Δείτε επίσης:

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.