Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Γνωμοδότηση για την άδεια δημοσίων υπαλλήλων λόγω ασθένειας τέκνου (εγκύκλιος)

Αποδεκτή από το ΥΠΕΣ έγινε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  μετά από υποβολή σχετικού ερωτήματος, σχετικά με την άδεια λόγω ασθένειας τέκνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ:

Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Υπηρεσίας μας εκδόθηκε η αριθ. 205/2019 Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, και αφορά στην εφαρμογή της διάταξης της παρ. 8 του άρθρου 53 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 76 του ν. 4590/2019, περί χορήγησης άδειας λόγω ασθένειας τέκνου.

Σύμφωνα με την εν λόγω γνωμοδότηση:

α) Ο υπάλληλος που υπηρετεί στο Δημόσιο και είναι διαζευγμένος γονέας που ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια ανηλίκου τέκνου μετά του οποίου κατοικεί, καθώς και ο υπάλληλος γονέας ανηλίκου τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, ο οποίος ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια του τέκνου μετά του οποίου κατοικεί, περιλαμβάνονται στην έννοια του μονογονέα, που προβλέπεται στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ασκούν την γονική μέριμνα του ανηλίκου από κοινού μετά του άλλου γονέα και

β) Για τον καθορισμό των εννοιών του τρίτεκνου και του πολύτεκνου γονέα –υπαλλήλου, που αναφέρονται στην ίδια ως άνω παράγραφο, θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε φορά υπ’ όψιν μόνο ο αριθμός των τέκνων που είναι ανήλικα κατά τον χρόνο που ζητείται η χορήγηση άδειας και όχι ο συνολικός αριθμός των τέκνων ανεξαρτήτως ηλικίας.

  • Η γνωμοδότηση είναι διαθέσιμη, εδώ.
  • Η εγκύκλιος είναι διαθέσιμη, εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.