Νίκος Φίλης: Να μπει η μητρική γλώσσα των προσφυγόπουλων στα νηπιαγωγεία

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» αλλά και στην εφημερίδα των Συντακτών, άσκησε και πάλι σφοδρή κριτική προς τη Νίκη Κεραμέως, με αφορμή το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή, χαρακτηρίζοντάς το ως «περιβόλι» νεοφιλελεύθερων και αντιδημοκρατικών διατάξεων.

Ο  τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δεύτερη γλώσσα που εισάγεται στα νηπιαγωγεία, επικαλούμενος διεθνείς μελέτες που αναφέρουν πως μετά τα 6 έτη θα πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά μία άλλη γλώσσα πλην της μητρικής τους.

Θυμίζουμε ότι κατά  τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την “Αναβάθμιση του Σχολείου” στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αναφέρθηκε εκτενώς στην εισαγωγή των Αγγλικών στα νηπιαγωγεία.

Φέρνοντας ως παραδείγματα άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει την πρώιμη διδασκαλία ξένης γλώσσας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως δεν είναι το ίδιο με την Ελλάδα. “Εννοούν γλώσσες τοπικές, γλώσσες της δικής τους αυτόνομης περιοχής”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε “όπως για παράδειγμα η Ισπανία όπου διδάσκεται στο νηπιαγωγείο η γλώσσα της κάθε τοπικής αυτόνομης δημοκρατίας”.

Άλλο παράδειγμα που έφερε ο κ. Φίλης ήταν η Βουλγαρία, όπου διδάσκεται μαζί με την επίσημη και η μητρική γλώσσα των παιδιών, που μπορεί να είναι και η τουρκική, όπως και η Φινλανδία όπου υπάρχει μία πληθώρα ξένων γλωσσών, όπως επίσης και οι γλώσσες των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί.

“Αν είχε μία αξία να κουβεντιάζουμε σήμερα την εισαγωγή – όχι μίας διδασκαλίας – αλλά μίας υποβοηθητικής γλωσσικής διαδικασίας στα νηπιαγωγεία, θα ήταν εκεί που υπάρχουν πολλά παιδιά προσφύγων, η γλώσσα προέλευσης, η μητρική γλώσσα των προσφυγόπουλων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε “Όχι μόνο δεν το κάνετε, αλλά και στη Θράκη που είχαμε κάνει ένα βήμα με την επιμέλεια για την τουρκική γλώσσα με μία βοηθό νηπιαγωγό το καταργήσατε”.

  • Ακολουθήστε μας στα social media:

     

 

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.