Νίκη Κεραμέως: Χρηματοδότηση των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων

Ένα ακόμη βήμα στον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης:
Χρηματοδότηση των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, κατ’ εφαρμογή του νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πράξη γίνεται η δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τακτική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως προβλέπει ο νόμος 4653/2020 που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος από τη Βουλή. Με Υπουργική Απόφαση της Νίκης Κεραμέως, ανακοινώνεται σήμερα η κατανομή της εν λόγω χρηματοδότησης, στη βάση της εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Μέσω της νέας διαδικασίας αξιολόγησης, διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και η ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυνάμει του νόμου, φέτος το 100% και από το επόμενο έτος το 80% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων, όπως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό και άλλα. Το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης θα κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια, στη βάση αξόνων που τα ίδια τα Ιδρύματα επιλέγουν, π.χ. η ερευνητική δραστηριότητα, η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση, και η επίδοση των οποίων, στους άξονες αυτούς, θα αξιολογείται από την ΕΘΑΑΕ.

Για τον υπολογισμό του συνολικού δείκτη κατανομής για κάθε ΑΕΙ, το κάθε κριτήριο λαμβάνεται υπόψη με ένα συντελεστή βαρύτητας, ενώ ο συνολικός δείκτης κατανομής για το κάθε ΑΕΙ υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού ποσού που θα κατανεμηθεί στα Ιδρύματα, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων μας. Μέχρι πέρυσι, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ αποφασιζόταν από τον εκάστοτε Υπουργό δίχως θεσμοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια. Πλέον, με την καίρια συμβολή της ΕΘΑΑΕ την οποία ευχαριστούμε θερμά, εφαρμόζουμε συγκεκριμένα κριτήρια που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα στην κατανομή, ενώ πριμοδοτούν την ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την εξωστρέφεια, τις διεθνείς συνεργασίες, τις ανταλλαγές φοιτητών, την ερευνητική δραστηριότητα, διασφαλίζοντας πάντοτε την αυτονομία των Ιδρυμάτων στην επιλογή των κριτηρίων επί των οποίων θα αξιολογηθούν. Πρόθεσή μας είναι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά και να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.».

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι η αρχή της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε με την ίδρυση της ΕΘΑΑΕ, μίας ανεξάρτητης αρχής με ενισχυμένες αρμοδιότητες, καθώς κεντρική πολιτική μας επιλογή είναι μια εύρωστη εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό, λοιπόν, γίνεται πράξη με την κατανομή της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια, πρώτο βήμα στρατηγικού σχεδιασμού, με συμμετόχους την Πολιτεία και τα ΑΕΙ. Και όλα αυτά πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο διαρκούς διαβούλευσης και συνεργασίας, με οδηγό την κουλτούρα της αξιολόγησης και της συνεχούς βελτίωσης.»

  • Ο πίνακας με την κατανομή είναι διαθέσιμος, εδώ.

     

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο:

          

 

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.