Μάσκες και εκπαίδευση: Πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο σε Ελλάδα και Ευρώπη

Τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση μάσκας και των εν γένει υγειονομικών μέτρων σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενόψει της επανέναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, θα ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας την ερχόμενη Δευτέρα.

Παραθέτουμε τις σχετικές δηλώσεις που έχουν κάνει έως σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης και οι οποίες διαμορφώνουν σε γενικές γραμμές το υφιστάμενο πλαίσιο,

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε  ότι, όσον αφορά τα σχολεία, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο. Σε νέα της παρέμβασή της την Παρασκευή 21/8, διευκρίνισε ότι το μέτρο θα αφορά τους εσωτερικούς χώρους.

Η υπουργός ανέφερε ότι μάσκα θα φορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές, ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη, ότι θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και ότι θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.

Με εντολή του Πρωθυπουργού θα δοθούν δωρεάν οι μάσκες στα σχολεία.  Ο Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμάσει σχέδιο για την  κάλυψη μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλων των μαθητών της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί.

Μάσκες στα ΑΕΙ

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια, η ΚΥΑ που εξεδόθη την Παρασκευή προβλέπει υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο για τους φοιτητές, όσο και για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές).

Επίσης η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών, ενώ, όπως τονίζεται, υπάρχει επισήμανση και αναφορά στις οδηγίες για το ζήτημα του αερισμού των αιθουσών και των αμφιθεάτρων διεξαγωγής των εξετάσεων.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία για τη νέα χρονιά αναδεικνύεται στο κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί τις αρχές σε όλη την Ευρώπη.

Στο Βέλγιο, τα σχολεία θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου με υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω.

Στην Ιταλία, τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές άνω των 6 ετών.

Στη Γαλλία, έχει αποφασιστεί να φορούν μάσκα οι μαθητές άνω των 11 ετών, όμως υπάρχουν πιέσεις από τους δασκάλους ώστε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και για τα μικρότερα παιδιά και συγκεκριμένα για όσα είναι πάνω από 6 χρονών.

Στην Ισπανία, η μάσκα για τους μαθητές άνω των 6 ετών είναι υποχρεωτική ενώ στα υγειονομικά πρωτόκολλα συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία αποστάσεων ανάμεσα στα θρανία και μέγιστη χωρητικότητα 20 μαθητών ανά αίθουσα. Παρόλα αυτά, η κεντρική κυβέρνηση έχει μεταβιβάσει την ευθύνη των μέτρων στις περιφέρειες, οι οποίες θα αποφασίσουν για το τι θα γίνει τελικά στα σχολεία.

Στη Γερμανία κάθε περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για τα σχολεία της αλλά οι αρχές έχουν συστήσει συγκεκριμένα μέτρα όπως τη χρήση μάσκας για παιδιά άνω των 15 ετών, συνεχή τεστ για τον ιό και αποστάσεις.

Με σχολική τσάντα, αλλά χωρίς μάσκα, οι μαθητές στη Σκωτία άρχισαν από τις 11 Αυγούστου να επιστρέφουν στα θρανία για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, όντας οι πρώτοι που άρχισαν τη νέα σχολική χρονιά στη Βρετανία εν μέσω αναζωπύρωσης της COVID-19 στη χώρα.

Στην Κύπρο, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει με φυσική παρουσία μαθητών και μαθητριών, καθολική χρήση μάσκας, καθώς και νομική κατοχύρωση των ζητημάτων που αφορούν την διδασκαλία μέσω διαδικτύου, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου.

Στην Τουρκία, τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν από τις 21 Σεπτεμβρίου, σε μια σταδιακή επαναφορά στη διά ζώσης διδασκαλία. Ο υπουργός Παιδείας Ζιγιά Σελτζούκ είπε ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα που ήταν καθορισμένο να ανοίξουν τα σχολεία. Η Άγκυρα έκλεισε τα σχολεία στα μέσα Μαρτίου, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Τουρκία.

Στο Μαυροβούνιο, οι αρχές αποφάσισαν να μεταθέσουν κατά έναν μήνα, την 1η Οκτωβρίου, την έναρξη του νέου σχολικού έτους, λόγω της «αβέβαιης επιδημιολογικής κατάστασης» που συνδέεται με την πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός. Η χώρα είχε κλείσει τα σχολεία στις 16 Μαρτίου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν διαδικτυακά έως το τέλος του σχολικού έτους, τον Ιούνιο.

Στη Ρουμανία, το σχολικό έτος θα ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου, στις 14 Σεπτεμβρίου φέτος, με τις απαραίτητες διευθετήσεις, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διανομή 500.000 τάμπλετ ή φορητών υπολογιστών στα νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα σχέδιο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Ρουμανία έκλεισε τα σχολεία τον Μάρτιο προκειμένου να αναχαιτίσει την πανδημία και ξεκίνησε να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού από τα μέσα Μαΐου. Ωστόσο από τότε καταγράφει συνεχή αύξηση κρουσμάτων μόλυνσης.

 

Παρέμβαση των αρχών 

Την ίδια ώρα, έρευνα για τους διαχειριστές ομάδων στο Facebook που καλούν γονείς και μαθητές να πουν «όχι» στη χρήση προστατευτικής μάσκας στο σχολείο, διεξάγει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Αφορμή για τον σχηματισμό δικογραφίας υπήρξαν χθεσινά δημοσιεύματα και καταγγελίες πολιτών στην αστυνομία.

Τα στελέχη της υπηρεσίας πρόκειται να καταθέσουν αίτημα άρσης απορρήτου στην εταιρεία Facebook για να εξακριβώσουν την ταυτότητα των διαχειριστών. Το υλικό που θα συγκεντρώσουν μαζί με κάποιες χαρακτηριστικές αναρτήσεις στους «τοίχους» των εν λόγω ομάδων, θα υποβληθούν στον εισαγγελέα, ο οποίος θα τα αξιολογήσει ποινικά.

 

              

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.