Κυβέρνηση: Προβληματισμός και δεύτερες σκέψεις για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων

Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώθηκε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας με την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα σχολεία, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην Κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Ιουνίου. Ο προβληματισμός έχει να κάνει τόσο με το ζήτημα αυτό καθ’ αυτό το οποίο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στους γονείς αλλά και στους εκπαιδευτικούς καθώς πολλοί τάσσονται κατά της επιστροφής των μικρών μαθητών στις σχολικές τάξεις, όσο και με μια σειρά από πρακτικά ζητήματα που καθιστούν επίφοβη την επιστροφή των μικρών μαθητών στα θρανία τους με κυριότερο ζήτημα τον μικρό ωφέλιμο εκπαιδευτικό χρόνο που απομένει μέχρι τη λήξη του διδακτικού ετους, παρά την πρόθεση επέκτασης της σχολικής χρονιάς μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Πηγή του Υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς, με συνεχείς διαβουλεύσεις με την επιδημιολογική ομάδα και αν δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα, τα δημοτικικά σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την 1η Ιουνίου. Χαρακτήρισε χρήσιμη την εμπειρία που θα υπάρξει και αυτή την εβδομάδα με την επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και των Α’ και Β’ τάξεων του Λυκείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα αναλύθηκε σε διεξοδική συζήτηση των εμπλεκομένων φορέων το Σαββατοκύριακο όπου έγιναν εκτιμήσεις για την επιδημιολογική εικόνα της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας των σχολείων με την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου, εκτιμώντας παράλληλα και τις εξελίξεις σε άλλες χώρες, όπου άνοιξαν ήδη τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διατυπώθηκαν μια σειρά από επιφυλάξεις και ανησυχίες που υπάρχουν για την αναστάτωση που θα προκληθεί και τους κινδύνους που δημιουργούνται για διάφορες ομάδες πληθυσμού, όπως για παράδειγμα η φύλαξη των παιδιών από παππούδες και γιαγιάδες και άλλες ευάλωτες ομάδες.

Για τον λόγο αυτό στο «τραπέζι» των συζητήσεων μπήκε και η πρόταση – απίθανη κατά την εκτίμησή μας – επιστροφής των μαθητών μόνο δύο τάξεων του δημοτικού της Πέμπτης και Έκτης δημοτικού, των μεγαλύτερων μαθητών που θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση και δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα από παππούδες και γιαγιάδες.  Επιπλέον, θα είναι εφικτή η λειτουργία σε καθημερινή βάση των σχολικών τμημάτων με αριθμούς μαθητών έως 15 άτομα αφού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες των υπολοίπων τάξεων και δε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το μέτρο της εκ περιτροπής προσέλευσης.

Εν κατακλείδι, είναι δεδομένη η επιθυμία της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου, υπό την αίρεση βέβαια της σύμφωνης γνώμης των ειδικών και της επιδημιολογικής εικόνας που θα υπάρχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Δήλωση, 18.05:
«Δεν έχουμε σήμερα επαρκή δεδομένα για να έχουμε απολύτως σαφή εικόνα. Τα δεδομένα αυτά θα τα έχουμε προς την αρχή της επόμενης εβδομάδας, όταν, δηλαδή, θα έχει παρέλθει ο ικανός χρόνος των 14 ημερών από την ημέρα που άνοιξε η αγορά, την 11η Μαΐου, και επ’ αυτών των δεδομένων η υγειονομική επιτροπή θα εισηγηθεί. Είναι μεγάλο σφάλμα να κάνουμε πολιτική εικασία και όχι επιστημονικά καθαρή τοποθέτηση». [Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.