Κορωνοϊός: Γιατί τα σχολεία εξαιρέθηκαν από τα νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Έχει διαπιστωθεί ότι στα σχολεία δεν υπάρχει ζήτημα διασποράς από μαθητή σε μαθητή, τα κρούσματα είναι πολύ περιορισμένα και αυτό αποδίδεται από τους επιστήμονες στην πιστή τήρηση της χρήσης μάσκας.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφερόμενοι σε διεθνείς μελέτες επισημαίνουν ότι «σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature, τα μικρότερα παιδιά δεν είναι πιθανό να συμβάλουν σημαντικά στη μετάδοση του SARS-CoV 2, ενώ τα μεγαλύτερα μπορεί να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

Και προσθέτουν: «Ο συγχρωτισμός μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα ευοδώνει τη μετάδοση των ιώσεων από άτομο σε άτομο. Παρόλο που τα παιδιά μπορεί να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2 και να παράγουν ιικά σωματίδια, ωστόσο δεν καταγράφονται σημαντικές συρροές κρουσμάτων σε περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων σε σχολεία. Βεβαίως, σε περιοχές όπου η επιδημική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα θεωρείται ασφαλέστερη η λειτουργία των σχολικών μονάδων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία περισσότερο από 65.000 σχολεία άνοιξαν το Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα άρχισε να σημειώνεται άνοδος των κρουσμάτων στην κοινότητα. Κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους μόνο 1.212 σχολικές μονάδες ανέφεραν κρούσματα COVID-19 και μάλιστα στο 93% των περιπτώσεων αφορούσαν μεμονωμένα κρούσματα που απομονώθηκαν έγκαιρα.

Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στην Αυστραλία. Στις ΗΠΑ το ποσοστό των παιδιών που ήταν θετικά στον SARS-CoV-2 συνέχισε να αυξάνεται με το άνοιγμα το σχολείων και παράλληλα με τη συνολική επιδημική καμπύλη στην κοινότητα. Ωστόσο, δεν μπορεί να καθοριστεί η συμβολή των κρουσμάτων μεταξύ παιδιών στη μετάδοση του SARS-CoV-2 στην κοινότητα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων σε σχολεία αφορούν τους ενήλικες και όχι τα παιδιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λένε οι καθηγητές, έχει μια μετα-ανάλυση, η οποία έδειξε ότι ιδιαίτερα τα παιδιά κάτω των 12-14 ετών είναι λιγότερα ευάλωτα στη λοίμωξη συγκριτικά με τους ενήλικες. Ειδικά τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα. Η πιθανότητα μετάδοσης αυξάνει με την ηλικία, ενώ οι έφηβοι έχουν την ίδια δυναμική μετάδοσης με τους ενήλικες. Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα σε μαθητές είναι περισσότερα στα λύκεια και ακολουθούν τα γυμνάσια και τα δημοτικά. Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως, αλλά αυτά τα δεδομένα μπορεί να οφείλονται στο μικρότερο μέγεθος των πνευμόνων των μικρών παιδιών και τη μικρότερη δυνατότητα παραγωγής αερολύματος ή/και στο μικρότερο δυναμικό μετάδοσης καθώς τα περισσότερα είναι εντελώς ασυμπτωματικά.

Συμπερασματικά, τα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν τις ομάδες των μαθητών στους οποίους πρέπει να στραφούν κυρίως τα μέτρα πρόληψης της διασποράς της COVID-19. Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19 και άρα δε θα πρέπει να εφησυχάζουμε, ωστόσο τα σχολεία φαίνεται να μην αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης ειδικά σε περιοχές όπου η επιδημική δραστηριότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

One thought on “Κορωνοϊός: Γιατί τα σχολεία εξαιρέθηκαν από τα νέα μέτρα

  1. Με ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΤΕΣΤ εμείς ξέρουμε ότι δεν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα από τα σχολεία…. όπως και με ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΕΣΤ σε σχέση με όσους κατέφθαναν στη χώρα το καλοκαίρι βγάλαμε συμπέρασμα ότι ο τουρισμός δεν ευθυνόταν για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων

    Πόσο μα πόσο σανό;;;;;; πόση μα πόση κοροϊδία και υποκρισία;;;;;;

    Βγείτε και πείτε ευθέως, έντιμα και ειλικρινά: τα βάλαμε στη ζυγαριά! Πιθανό κόστος σε ανθρώπινη ζωή και δημόσια υγεία vs πιθανό οικονομικό και κοινωνικό κόστος κλεισίματος τουρισμού και σχολείων και πήραμε μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Για να το σεβαστούμε όλοι ακόμη κι αν διαφωνούμε… Και να κάνουμε σοβαρή κριτική ΚΑΙ επί της απόφασης αυτής καθ’ αυτής και επί του τρόπου εφαρμογής της.

    Σταματήστε πια να ρεζιλεύεστε και να δίνετε πάτημα στους ψεκασμένους και τροφή στη συνωμοσιολογία τους με ΑΣΤΕΙΑ και ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ τα οποία δυστυχώς υπηρετούν και σιγοντάρουν στρατευμένοι επιστήμονες wannabe πολιτικοί ευτελίζοντας το ρόλο τους και την ιδιότητά τους …

    Υ.Γ. Δε θα σχολιάσω ΚΑΝ τη γελοία διαπίστωση παύλα διαβεβαίωση ότι… χάρη στην υπευθυνότητα των εκπαιδευτικών μας τα μέτρα στα σχολεία τηρούνται άψογα ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ! Το άλλο με τον Τοτό;;;;; ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΑΣΜΑ;;;;; ΣΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ;;;; ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ;;;

    Ντροπή και αίσχος απλά… Τραγικό απλά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.