Κεραμέως: Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα επωμιστούν το κόστος της μάσκας – Τι θα γίνει με τις απουσίες και τα Ειδικά σχολεία

Νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις και εμπειρίες αναμένεται να ζήσουν οι μαθητές από τις 7 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προς ώρας “κλειδώσει” το άνοιγμα των σχολείων για τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Μάσκες, ξεχωριστά διαλείμματα και αποστάσεις είναι τα νέα δεδομένα που θα συνθέσουν την νέα πραγματικότητα μετά την ομόφωνη απόφαση  της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και της πολιτικής ηγεσίας  για επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων με πλήρη σύνθεση, δηλαδή με όλους τους μαθητές παρόντες σε κάθε τάξη, απορρίπτοντας το σενάριο της εκ περιτροπής διδασκαλίας.

Ποιος θα καλύψει το κόστος της μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Οι μάσκες και ο τρόπος χρήσης τους από μαθητές και εκπαιδευτικούς βρίσκονται στο επίκεντρο των μέτρων που θα εφαρμοστούν στα σχολεία. Οι σχετικές οδηγίες σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 24/8. Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο Mega, ανέφερε ότι η μάσκα θα είναι σίγουρα υποχρεωτική για δασκάλους, καθηγητές και για τους μεγαλύτερους μαθητές.

Η επιτροπή δεν έχει καταλήξει ως προς το εάν θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική για τους μικρότερους -κάτω των 10 ετών– μαθητές του Δημοτικού. Σε ερώτηση σχετική με το εάν οι Δήμοι ή τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας θα παρέχουν δωρεάν τις υποχρεωτικές μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και ότι ο κάθε ένας θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος της μάσκας του, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς: “Επαφίεται στον καθένα να φροντίσει για την προμήθεια της μάσκας, όπως γίνεται και στους χώρους που η χρήση της είναι υποχρεωτική”, είπε η υπουργός.

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία. Ως προς τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων αλλά και των ολοήμερων, η υπουργός σημείωσε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει όλες οι σχολικές μονάδες να ανοίξουν σε πλήρη λειτουργία. “Όλα αυτά είναι στη βάση των τωρινών δεδομένων. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα”, είπε η υπουργός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τη Δευτέρα 24/8 η απόφαση για την ηλικία των μαθητών που θα φορούν μάσκα

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες τηλεδιασκέψεις  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής, ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο Open, σε ποια ηλικία θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στους μαθητές: “Ο ΠΟΥ μας λέει ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα από την ηλικία των τριών ετών και πάνω. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη από ποια τάξη. Θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας”.

Τι θα γίνει με τις απουσίες

Η υπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι απουσίες των μαθητών θα λαμβάνονται κανονικά και δεν θα προσμετρώνται μόνο στις περιπτώσεις όπου είτε ο ίδιος ο μαθητής έχει νοσήσει, είτε μέλος της οικογένειάς του ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Σημείωσε, πάντως, ότι το συνολικό πλαίσιο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, όπως και οι αναλυτικές οδηγίες των ειδικών.

Η κ. Κεραμέως, τέλος, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο σε περιπτώσεις αυξημένου αριθμού κρουσμάτων σε κάποια περιοχή της χώρας, όπως είχε γίνει και στην αρχή της πανδημίας με το κλείσιμο των σχολείων στην Ηλεία. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει χρήση της τηλεκπαίδευσης: “Οι απουσίες θα είναι για συγκεκριμένο λόγο. Το υπουργείο είναι πλήρως έτοιμο για την τηλεκπαίδευση όπου και όταν αυτή χρειαστεί”.

Το πρωτόκολλο για την περίπτωση κρούσματος σε σχολείο

Η επιτροπή των ειδικών έχει ήδη προετοιμαστεί για περίπτωση κρούσματος σε κάποια σχολική μονάδα. Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας περιέγραψε το πρωτόκολλο μιλώντας στο Open: “Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη”, ανέφερε.

“Θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση. Την Πέμπτη θα καταλήξουμε στο πώς θα προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία και θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Έχουμε λίγη δουλειά μπροστά μας. Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς Παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία. Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο” είπε.

Ενδεχομένως και τεστ στα σχολεία

Η υπουργός, χθες, σε συνέντευξή της στον ANΤ1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνονται και μαζικά τεστ στα σχολεία: “Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία” δήλωσε η Νίκη Κεραμέως, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

via: thetoc.gr

              

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.