Κεραμέως για κρούσματα: Ας μη σπεκουλάρουμε πάνω στον κορωνοϊό και τα σχολεία

Μόλις το 0,2% των σχολείων και το 0,3% των σχολικών τμημάτων είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού, σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Βερναρδάκη.

Κόντρα μεταξύ της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Βερναδάκη, ξέσπασε στη Βουλή, αναφορικά με τα μέτρα που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού.

Αναφέροντας τα τελευταία στοιχεία, η κα Κεραμέως είπε ότι «μετά από πέντε εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, και για λόγους πρόληψης και προφύλαξης από τον Covid-19, είναι κλειστό το 0,2% των σχολείων χώρας, δηλαδή 32 σχολεία σε σύνολο άνω 14.000 σχολικών μονάδων. Επίσης, ανέφερε ότι είναι κλειστό το 0,3% των σχολικών τμημάτων της χώρας, για την ακρίβεια 246 τμήματα σε σύνολο 80.000 σχολικών τμημάτων. Για όσα τμήματα έκλεισαν, η κα Κεραμέως είπε ότι λειτούργησε άμεσα η τηλεκπαίδευση, όπως στην Πέλλα, τη Λέσβο και σε μεμονωμένα σχολεία ή τμήματα, με περισσότερες από 2.000 τηλεδιασκέψεις, 78.000 χρήστες και πάνω από 79.000 μαθήματα στην ασύγχρονη εκπαίδευση. Όπως έχει αναλυθεί στην ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά και του κ. Μαγιορκίνη, στα σχολεία δεν έχει – μέχρι σήμερα – παρουσιαστεί η τάση ο ιός να μεταφέρεται από τον έναν μαθητή στον άλλο. Τα κρούσματα δηλαδή προέρχονται πρωτίστως από έξω από το σχολείο, και μεταφέρονται μέσα στο σχολείο.(…) Αυτό δεν μας εφησυχάζει επ’ ουδενί. Και τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν ειδικά τον χειμώνα που έρχεται. Εδώ είμαστε να επικαιροποιούμε διαρκώς τα μέτρα. Να τα προσαρμόζουμε».

Όσο για την απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων, η κα Κεραμέως είπε ότι η σχετική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής ήταν ομόφωνη: «Υπάρχουν πάρα πολλά πεδία για να ανταλλάξουμε ιδεολογικά επιχειρήματα, αλλά ας μην σπεκουλάρουμε πάνω στον κορωνοϊό και στα σχολεία» είπε η κα Κεραμέως.

Ο κ. Βερναδάκης υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να αποκρύπτονται δημόσια έγγραφα από το Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και τα μέτρα που πρότεινε για τις αποστάσεις των μαθητών ανά τάξη. Επίσης ζήτησε να μάθει «ποιο είναι το συνολικό άθροισμα των σχολείων που έχουν κλείσει και όχι απλώς πόσα κλείνουν κάθε μέρα, μιας και φαίνεται πως η καμπύλη είναι απολύτως ανοδική».

Η απάντηση της κυρίας Κεραμέως

«Κύριε Συνάδελφε, υπάρχουν πάρα πολλά πεδία για να ανταλλάξουμε ιδεολογικά επιχειρήματα – εσείς μπορεί να μην συμφωνείτε με τα εργαστήρια δεξιοτήτων που έχουμε εισάγει πιλοτικά στα σχολεία, με την ρομποτική, την οδική ασφάλεια, τον εθελοντισμό, μπορεί να μην συμφωνείτε με την αξιολόγηση που εισάγουμε σε σχολεία και πανεπιστήμια, με σύνδεση αξιολόγησης και χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια, με τη δυνατότητα το κάθε Πανεπιστήμιο να αποφασίζει μόνο του για τα ξενόγλωσσα προγράμματά του χωρίς να απαιτείται έγκριση Υπουργού, μπορεί να θέλετε ο εκάστοτε Υπουργός να έχει πάνω του όλες τις εξουσίες, να μην αποκεντρώνει τίποτα. Θεμιτή η διαφορετική θέση. Αλλά ας μην σπεκουλάρουμε πάνω στον κορωνοϊό και στα σχολεία. Το Μάιο λέγατε να μην ανοίξουν τα σχολεία. Ότι είναι ένα αχρείαστο πολιτικό ρίσκο. Να μείνουν δηλαδή τα παιδιά μας για 6 μήνες εκτός εκπαιδευτικής δομής, στο σκοτάδι. Το μόνο εύκολο θα ήταν για εμάς. Δεν θα ήταν όμως και το σωστό, το σωστό για τα παιδιά μας. Επιτρέψτε μου να καταθέσω μία πρόταση: Μην επενδύετε στην καταστροφολογία. Στην καλλιέργεια του φόβου και στον τομέα της εκπαίδευσης. Μην επενδύετε στον τοξικό λόγο. Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κρίση και η χώρα μας τα έχει πάει καλύτερα σχεδόν από όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες. Αυτό δεν πρέπει επ’ ουδενί να μας εφησυχάζει. Και τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν ειδικά το χειμώνα που έρχεται. Εδώ είμαστε να επικαιροποιούμε διαρκώς τα μέτρα, εφόσον χρειαστεί, και να τα προσαρμόζουμε».

 

Διαβάστε όλες τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.