Θεοδωρικάκος: Δεν μπορούν να πάρουν απόφαση οι Δήμοι για κλείσιμο σχολείων λόγω κορωνοϊού

Κλείσιμο σχολείων: Η απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου έως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, προκάλεσε την παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και Θοδωρής Λιβάνιος αντίστοιχα, με εγκύκλιο που εξέδωσαν, επισημαίνουν ότι η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας λόγω κορωνοϊού, διατάξεις που αποδίδουν αρμοδιότητα στους δημάρχους ή στους αντιπεριφερειάρχες για ολιγοήμερη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν εφαρμόζονται.

Η εγκύκλιος αφορά όπως είναι κατανοητό, όλα τα σχολεία της χώρας και όχι μόνο της Λέσβου.

 

Σύμφωνα με το nealesvou.gr, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε για το θέμα με τους τοπικούς φορείς και τους ενημέρωσε ότι η απόφαση είναι ουσιαστικά παράτυπη. Και αυτό γιατί τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας (διατάξεις των περιπτ. Στ’ παρ.2 και περ. Δ’ του πρώτου άρθρου της 22/02/2020 ΠΝΠ – Α’ 42).

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου που ανακοίνωσε την απόφαση για αναστολή της έναρξης λειτουργίας, έσπευσε ν’ ανακαλέσει όπως φαίνεται από ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου ο οποίος αποδίδει το όλο «μπέρδεμα» στις μάσκες που δεν γνώριζε ότι είχαν φτάσει στο νησί.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει -έφθασαν σήμερα οι μάσκες για όλα τα σχολεία του νησιού- στη Μυτιλήνη, χωρίς να ενημερωθεί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για την παραλαβή τους. Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου αναφέρει τα εξής: «Οι μάσκες για τα παιδιά των σχολείων του Δήμου Δυτικής Λέσβου, έφτασαν το πρωί στην Μυτιλήνη, με παράδοση στον Δήμο της έδρας (Μυτιλήνης) . Δυστυχώς δεν είχαμε κάποια ενημέρωση, οι δε υπεύθυνοι στον Δήμο Μυτιλήνης μας δήλωσαν ότι δεν παρέλαβαν κάτι. Σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και την μεταφορική εταιρία, επιβεβαιώθηκε ότι οι μάσκες είναι στο νησί. Θα τις βρούμε και θα τις μοιράσουμε μέχρι αύριο στα σχολεία. Τα σχολεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου θ’ ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Απολογούμαι για την αναστάτωση, αλλά κάποια πράγματα μας ξεπερνάνε.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.