Η Άννα Διαμαντοπούλου η εκλεκτή του Μητσοτάκη για την ηγεσία του ΟΟΣΑ
Η Ελλάδα θα προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την πρώην Επίτροπο, πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
Η επιλογή της από τον πρωθυπουργό δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη αφού ο κ. Μητσοτάκης είχε και προεκλογικά αναφερθεί θετικά στο έργο της στο Παιδείας, ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι η κ. Διαμαντοπούλου θα μπορούσε να είχε ενταχθεί και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Εξάλλου ο στενός της συνεργάτης Γιάννης Μαστρογεωργίου είχε ήδη ενταχθεί στο επικοινωνιακό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος και έχει αναλάβει ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σε συνθήκες πανδημίας, παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, θεμάτων ασφαλείας και νέων προκλήσεων όπως το Μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών αποκτά κρίσιμη διάσταση. Πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για τον ΟΟΣΑ, τον κατεξοχήν φορέα για τη συνεργασία των κρατών με στόχο την ειρήνη και την κοινή ανάπτυξη.
Η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε:
«Η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να με προτείνει για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), είναι για μένα μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη.
Η Ελλάδα διεκδικεί την ηγεσία του ΟΟΣΑ.
Η διαδικασία εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα σε κράτη και σημαντικές προσωπικότητες, για ευγενείς και υψηλούς στόχους. Η ίδια η διαδρομή προς το στόχο, αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια.
Η Ελλάδα, μέσα από τις σκληρές και επίπονες προσπάθειες του λαού μας και των πολιτικών δυνάμεων, απέδειξε τη διαχρονική ανθεκτικότητα των δημοκρατικών της θεσμών. Την ικανότητα και τη βούλησή της για μια γενναία εξωστρέφεια. Η στάση αυτή σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς, και της εξασφαλίζει πρόσθετα πλεονεκτήματα.
Ο κόσμος μετά την πανδημία, πρέπει να είναι πιο ανοικτός στη συνεργασία και στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και να αποτρέπει συγκρούσεις, αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς, συνενώνοντας εθνικές δυνάμεις, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα και πρόσωπα και εξασφαλίζοντας διεθνείς συμμαχίες. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε».