Επαναλειτουργία σχολείων | Εκτιμήσεις ειδικών με αμφιταλαντεύσεις και διχογνωμίες

Κοντός ψαλμός, αλληλούια για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το πότε τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία τα οποία στις 09 Ιανουαρίου θα έχουν κλείσει δύο μήνες μη λειτουργίας.

Τι θα γίνει εν τέλει; Πότε θα δοθεί στην κυβέρνηση το πράσινο φως από τους  ειδικούς επιδημιολόγους και τους άλλους επιστήμονες του υπουργείου υγείας για το άνοιγμα των σχολείων;

Οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων για το πότε θα πρέπει να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία διαφέρει! Ο προβληματισμός τους έχει ήδη εκφραστεί και εκφράζεται εκ νέου σε καθημερινή βάση με αμφιταλαντεύσεις και διχογνωμίες.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας εκφράστηκαν μόλις εχθές από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος έδωσε σαφή κατεύθυνση ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε βήμα-βήμα και προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο η Πρωτοβάθμια.

* Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για τον Covid-19, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Τι λένε όμως και οι ειδικοί επιστήμονες, η γνώμη και η εισήγηση των οποίων σαφώς επηρεάζει τη διαμόρφωση της τελικής απόφασης που αναμένουν  όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα σημειώνει ότι το άνοιγμα των σχολείων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων τις ημέρες των γιορτών και του αμέσως επόμενου διαστήματος, τονίζοντας ότι «αν τηρήσουμε τα μέτρα μέσα στις γιορτές, θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα.

«Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και Μέλος Επιτροπής, Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος δείχνει την 8η Ιανουαρίου ως επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστηρίζει ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά έως τις 20 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι και το lockdown πρέπει να παραταθεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

«Όλοι οι υπολογισμοί που τρέχουμε για το πώς να ανοίξουμε, το πώς θα δαμάσουμε την πανδημία μέχρι το τέλος του Μάρτη, δείχνουν ότι ένα άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου θα οδηγούσε σε μια αύξηση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του Μάρτη κατά 50%, συγκριτικά με ένα άνοιγμα στις 20 Ιανουαρίου», τόνισε.

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» δήλωσε ότι «έχουμε πλέον 19 μέρες μπροστά μας για το άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο. Το υπουργείο Παιδείας έχει πολύ χρόνο μπροστά του να σκεφτεί πολύ σοβαρά το πώς θα αποτραπεί ο συνωστισμός».

Η καθηγήτρια συμπλήρωσε ότι είναι «υπέρ να ανοίξουν τα σχολεία, είναι σημαντικό για γονείς και παιδιά» και στη συνέχεια μίλησε για το μοντέλο της Βοστώνης. Αυτή η μέθοδος στην οποία «τα μισά παιδιά πάνε στο σχολείο και τα άλλα κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως και εναλλάσσονται» πραγματοποιείται στη Βοστώνη τόνισε η καθηγήτρια.

Τη δική της εκτίμηση για το άνοιγμα των σχολείων έκανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη η οποία υποστήριξε ότι με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων.

«Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι εκφράζει την προσωπική της άποψη για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν», συμπλήρωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το πότε θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζάκης μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open σημείωσε ότι η απόφαση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είναι εύκολη, καθώς θα πρέπει να ανοίξουν μετά τις γιορτές κατά προτεραιότητα. Μάλιστα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ δήλωσε ότι «δε θα έπρεπε να κλείσουν καν» το διάστημα του lockdown.

Στον αντίποδα, ο κ. Εξαδάκτυλος αντέτεινε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εμφάνισε βελτίωση μόνο έπειτα από το κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών, υπογραμμίζοντας πως σαφώς αποτελεί προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων.

«Δεν μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές, καθώς «αρχίσαμε να βλέπουμε αποτελέσματα του απαγορευτικού μόλις κλείσαμε τα σχολεία και των τριών βαθμίδων». Όπως σημείωσε ο καθηγητής, το ίδιο παρατήρησαν και άλλα κράτη.

Επιπλέον, ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι το άνοιγμα των σχολείων θα απασχολήσει την Επιτροπή των Ειδικών στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε θα «έχουμε περισσότερα στοιχεία και προβλέψεις»«Με βάση αυτό θα υπάρξει και η αντίστοιχη τοποθέτηση την οποία δεν μπορώ να προβλέψω αυτή τη χρονική στιγμή».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζάκης επανέλαβε ότι κακώς έκλεισαν τα σχολεία, ότι δεν είναι ωραίο να διαφωνούν οι ειδικοί ανοιχτά και ότι τα στοιχεία από διαφορετικές χώρες δείχνουν ότι τα σχολεία δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού και δεν συνεισφέρουν στην εξέλιξη της πανδημίας. «Οι μεταδόσεις, οι λοιμώξεις έρχονται από το σπίτι στα σχολεία, όπου δεν υπάρχει περαιτέρω επέκταση».

Στο δικό του μήκος κύματος ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ ότι «για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία».

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» είπε ο καθηγητής.

Μάλιστα, ο κ. Τσακρής σημείωσε πως «κυρίως πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.