Επίδομα ασθενείας από κορωνοϊό | Ποιοι το δικαιούνται και πώς χορηγείται

Διευκρινίσεις για τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος ασθενείας στους δικαιούχους- ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που νοσούν από κορωνοϊό δίνει ο Φορέας

Το επίδομα ασθενείας χορηγείται απρόσκοπτα και σε περίπτωση που ο δικαιούχος ασφαλισμένος του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) νοσήσει από κορωνοϊό, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ασθενείας.

Λόγω του ότι προφανώς ο ασθενής δεν μπορεί να προσκομίσει την απαιτούμενη ιατρική βεβαίωση κατά την περίοδο της ασθένειάς του, εφαρμόζεται η πάγια πρόβλεψη για την αντιμετώπιση ανυπαίτιου κωλύματος κατά την προσκόμισή της.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι στην προκειμένη περίπτωση η λήψη της ιατρικής γνωμάτευσης δεν είναι ευχερής, λόγω του περιορισμού (με υγειονομική και διοικητική εντολή), οι ασθενείς-δικαιούχοι ασφαλισμένοι προσκομίζουν τις ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδόθηκαν από τους ιατρούς τους, σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά την αποκατάσταση της υγείας τους και την άρση του περιορισμού.

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ασθενείας, η ιατρική γνωμάτευση είναι αναγκαία, για να καθορίσει τη σοβαρότητα της ασθένειας, που μπορεί να κυμαίνεται σε ένα ευρύ φάσμα από παντελή έλλειψη συμπτωμάτων (εντελώς ασυμπτωματικός ασθενής, που ενδέχεται να εργάζεται με τηλεργασία και επομένως δεν δικαιούται επίδομα) έως περιπτώσεις βαριάς νόσησης, που απαιτούν νοσηλεία και να προσδιορίσει τον αντίστοιχο χρόνο αποχής από την εργασία, προκειμένου να καταβληθεί το αναλογούν επίδομα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, «τα ανωτέρω έχουν ήδη εφαρμοστεί χωρίς πρόβλημα σε πληθώρα περιπτώσεων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ που νόσησαν και, στη συνέχεια, έχουν ήδη υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, σε πείσμα ευφυολογημάτων, που αναπαράγονται τις τελευταίες ημέρες, ενίοτε προς άγρα πελατών».

Υπενθυμίζουμε ότι ηλεκτρονικά χορηγείται το επίδομα ασθένειας – ατυχήματος στους δικαιούχους, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβαν από κοινού ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δημιουργείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ) ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθένειας -ατυχήματος και πλέον καθίσταται δυνατή η ηλεκτρονική αίτηση των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ για την λήψη του επιδόματος.

Δικαιολογητικά για επίδομα ασθένειας μισθωτών μπορούν να καταθέσουν οι ασφαλισμένοι των τέως φορέων ασφάλισης ΙΚΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ (π. ΤΑΙΣΥΤ – π. ΤΣΕΥΠ) και ΕΤΑΑ (π. ΤΣΜΕΔΕ – π. ΤΣΑΥ). (τα δικαιολογητικά διαφέρουν ανά φορέα και αναφέρονται εδώ).

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.