Ειδικοί Επιστήμονες: Μέχρι 15 άτομα στις τάξεις ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις

Σύγχυση έχουν προκαλέσει οι διαφορετικές και αντικρουόμενες απαντήσεις που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,  σχετικά με τον αριθμό παιδιών στις σχολικές τάξεις και το αίτημα γονέων και εκπαιδευτικών για μικρότερα, ολιγομελή τμήματα των 15 ατόμων.

Αφενός λοιπόν οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως μόνο οι μάσκες στα σχολεία δεν είναι αρκετές για να κρατήσουν ασφαλείς στους μαθητές και πως από την πρώτη στιγμή είχαν τονίσει πως θα ήταν ιδανικό να υπάρχουν μέχρι 15 άτομα στις τάξεις ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και αφετέρου η κυρία Κεραμέως αναφέρει πως η πρόταση των ειδικών είναι η λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας και με αυστηρότερο την μάσκα.

Σ. Ζαχαράκη για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία: Δε θα υπάρξει καμία ανοχή!

 

Μάλιστα υπήρξαν και ειδικοί που ζήτησαν να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, καθώς το πρώτο και πιο σημαντικό επίτευγμα είναι η επιτυχής κοινωνική απόσταση μεταξύ μαθητών, η οποία με τα τώρα δεδομένα δύσκολα τίθεται σε εφαρμογή.

Κοτανίδου: Το υπουργείο Παιδείας ψάχνει τρόπο για λιγότερα παιδιά στην τάξη

Η καθηγήτρια πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου τόνισε ότι «τα μεγάλα προβλήματα σε ότι αφορά τις αίθουσες είναι στα αστικά κέντρα, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα συνωστισμού», προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια και από το υπουργείο να βρεθεί τρόπος τα παιδιά να είναι λιγότερα στην τάξη.

Η κυρία Κοτανίδου διευκρίνισε πως  από την πρώτη στιγμή οι επιδημιολόγοι είχαν πει πως θα ήταν καλύτερο να υπάρχουν μέχρι 15 στην τάξη για να μπορούν να έχουν και τις αποστάσεις και πρόσθεσε πως το υπουργείο παιδείας δεν έχει εγκαταλείψει την αναζήτηση μεγαλύτερων αιθουσών ανάλογα με την περιοχή.

«Αν υπάρχει σε κάποιο σχολείο η δυνατότητα  να μοιραστούν τα παιδιά, βεβαίως και θα το κάνουμε. Όλοι ξέρουμε πως αν είχαμε μεγάλες αίθουσες θα ήταν το καλύτερο για τα παιδιά».

Λινού: Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, δεν υπάρχει άλλη λύση

Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εξέφρασε την αντίδραση της στους αυστηρούς ελέγχους στα σχολεία, αλλά και στον αριθμό των μαθητών αίθουσα.

Σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, η κυρία Λινού σημείωσε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις μεγάλες τάξεις. «Δεν αρκεί η μάσκα, πρέπει να επιτύχουμε και την κοινωνική απόσταση, και αυτό θα γίνει μόνο αν μειωθεί ο αριθμός των μαθητών».

Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός, δεν υπάρχει άλλη λύση, το έχω πει και προσωπικά στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η κυρία Λινού επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών αλλά και ο αριθμός των αιθουσών για την ανάσχεση της πανδημίας.

Σύψας: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος σε γυμνάσια-λύκεια

Από την πλευρά του ο κ. Σύψας επισήμανε πως οι ηλικίες μέχρι και 12 ετών δεν μολύνονται και δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορωνοϊό.

«Τα παιδιά κινδυνεύουν να μολυνθούν σπίτι παρά στο σχολείο. Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τα δημοτικά. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα γυμνάσια και λύκεια» ανέφερε σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, καλώντας τους γονείς να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να υπάρχει μια εβδομάδα απόσταση μέχρι τα παιδιά να πάνε στα σχολεία, και να γίνει αντιληπτό αν κάποιο νοσεί.

Πρώτα θα κλείσουν όλα τα υπόλοιπα αν χρειαστεί και μετά τα σχολεία
«Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι τεράστιες οι συνέπειες στην υγεία ενός παιδιού, και ψυχικές, όταν μένει σπίτι. Θα κλείσουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα, εάν χρειαστεί, και μετά τα σχολεία» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν με σχετική ασφάλεια.

Αντικρουόμενες απαντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους μέσους όρους μαθητών

 

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.