Ειδικοί επιστήμονες | Διατήρηση των μέτρων για την αποφυγή γενικευμένου lockdown

Ειδικοί επιστήμονες: Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες κι εάν τα υπάρχοντα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων, το γενικευμένο lockdown.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι για να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο γενικό lockdown, πρέπει να διατηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες να είναι τα μέτρα εφικτά και αποδεκτά. Εφικτά θα γίνουν μόνο αν γίνουν εύκολα. Δηλαδή, όπως είπε η κ. Λινού, να συνταγογραφούνται όλα τα τεστ να δώσουμε το περιθώριο να μπορεί να κάνει και ο εργαζόμενος στο μεροκάματο, να καλύπτονται τα οικονομικά έξοδα.

Επίσης, να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις με αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με οποιονδήποτε τρόπο, όπως νέα λεωφορεία ή κουπόνια. Να γίνονται συνεχώς τεστ σε μονάδες που έχουν συγχρωτισμό όπως, οι φυλακές, η αστυνομία, ο στρατός αλλά και οι ευαίσθητες δομές όπως οι καταυλισμοί Ρομά και προσφύγων.

Αποδεκτά θα πρέπει να γίνουν από όλους. Ακόμη και σε όσους είναι επιφυλακτικοί ή αρνητές, θα πρέπει να προσεγγιστούν με σωστό τρόπο ώστε να πειστεί ακόμα και ο τελευταίος. Αυτό θα γίνει με σωστή επικοινωνία των μέτρων.

Για την κατάσταση στην Αττική, η κ. Λινού, εξήγησε ότι δεν υπάρχει μια σαφή εικόνα. Και ο λόγος, όπως είπε, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και μελέτες σε αντιπροσωπευτικό δείγμα. Αυτό όπως είπε, οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός τεστ αλλά και σχεδιασμού.

Τόνισε επίσης, πως δεν πρέπει να φτάσει στα όρια της εξουθένωσης το προσωπικό στο ΕΣΥ. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις και να βρεθεί τρόπος να μην επιβαρυνθεί η υγεία του προσωπικού είτε σωματική είτε ψυχική.

Αν γίνει lockdown θα διαρκέσει 15 μέρες

Για το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Πρέπει να παρθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown είπε ο κ. Βατόπουλος, καθώς δεν αποτελεί κριτήριο το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ.

«Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται», τόνισε στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής μιλώντας για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, είπε ότι ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ.

Στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες.

Αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 65

Για την πορεία της επιδημίας της χώρας μίλησε ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην χώρα, επιμένοντας στην εκθετική αύξηση στην Θεσσαλονίκη και στην αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών κάνοντας έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων προκειμένου να αντέξει το σύστημα υγείας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ και τα πάνω από 2000 κρούσματα στη χώρα. Από αυτά τα εκ των οποίων τα 542 βρέθηκαν στην Αττική και τα 595 στην Θεσσαλονίκη. Ακόμα υπάρχουν 169 διασωληνωμένοι δοκιμάζοντας το σύστημα υγείας.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, ο αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν από κορωνοϊό παγκόσμια έχει ανοδική πορεία. Η μία χώρα μετά την άλλη περνάνε σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και εφαρμόζουν μέτρα lockdown.

Όσον αφορά την Ελλάδα, σημείωσε την μεγάλη αύξηση στην Θεσσαλονίκη σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και στην Αθήνα. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, κάτι που θα σημάνει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Επιπλέον, επιβάρυνση υπάρχει και σε όσους έχουν ηλικία από 40 έως 65 ετών, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να εφιστά την προσοχή για τον συγχρωτισμό και την χρήση μάσκας.

Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

          

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.