Γαλλία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων από 6 ετών και άνω

Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων στη Γαλλία, από έξι ετών και άνω, σύμφωνα με ανακοίνωση από τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση μία ημέρα μετά την επιβολή του νέου lockdown που γνωστοποίησε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τηλεοπτικό του διάγγελμα, επεσήμανε ότι η χρήση μάσκας στα σχολεία “θα επεκταθεί στα παιδιά του δημοτικού ήδη από την ηλικία των 6 ετών“. “Από τη Δευτέρα, όταν επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία, το υγειονομικό πρωτόκολλο θα τροποποιηθεί και θα ενισχυθεί για να διασφαλίσει την προστασία όλων των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονιών των μαθητών βάσει της σύστασης που μας έκανε την Τετάρτη το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας“, είπε ο Καστέξ που παράλληλα υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δεύτερου, “βίαιου” και “ξαφνικού” κύματος της πανδημίας, ενώ διευκρίνισε τα μέτρα του lockdown.

Αναμέναμε” το δεύτερο κύμα της επιδημίας, όμως “καμία χώρα δεν είχε προβλέψει ότι θα επεκταθεί με τόσο ξαφνικό και βίαιο τρόπο“, υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Δεν έχω σταματήσει να καλώ σε επαγρύπνηση. Κάποιοι που σήμερα μας λένε ότι έπρεπε να έχουμε δράσει και με πιο αυστηρά μέτρα ή ότι δεν κάναμε αρκετά, τότε μας κατηγορούσαν ότι κάναμε πολλά“, κατήγγειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές δραστηριότητες, ο Καστέξ σχολίασε ότι “η τηλεργασία πρέπει να επεκταθεί όσο γίνεται”, ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συστήνει στον ιδιωτικό τομέα την εφαρμογή της αποκλειστικής τηλεργασίας “σε όλες τις δραστηριότητες” στις οποίες αυτό είναι εφικτό. “Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο, φυσικά σε ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες“, εξήγησε ο Καστέξ διότι, όπως είπε “η ανεργία και η φτώχεια επίσης σκοτώνουν”.

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Γάλλος πρόεδρος, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή 00:01 και θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό. Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία. “Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική” που θα σήμαινε τη “διαλογή μεταξύ των ασθενών“, με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:

  1. Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.
  2. Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.
  3. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο λοκντάουν την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει.
  4. Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.
  5. Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.
  6. Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.
  7. Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.

Όλες οι Ειδήσεις και τα Τελευταία Νέα για την Εκπαίδευση στο edweek.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Instagram
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Μπες στην ομάδα μας στο Viber
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Μοιράσου το άρθρο μας

             

Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.  – If the images are subjected to copyright contact us in order to replase them.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.