Α. Γκίκα για τις τάξεις με 25 μαθητές: Δεν το κάναμε εμείς…το βρήκαμε. Το εφαρμόζουμε και στην Α’ Δημοτικού για λόγους “συνέχειας”

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ .Αναστασία Γκίκα ήταν αινιγματική στις δηλώσεις της -μιλώντας στην ΕΡΤ1- για το αν θα δοθούν δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως ζητούν οι γονείς και η εκπαιδευτική κοινότητα.

Συγκεκριμένα η κ. Γκίκα ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν η πολιτεία σκοπεύει να χορηγήσει δωρεάν μάσκες και ποιος θα πληρώνει τα τεστ σε περιπτώσεις ύποπτου κρούσματος.

Για τα μεν τεστ, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας όμως ότι στο προηγούμενο άνοιγμα των σχολείων “οποτεδήποτε ήταν ανάγκη να γίνει τεστ με την παραμικρή υποψία το τεστ γίνεται απο τον ΕΟΔΥ“. Για τις μάσκες είπε ότι είναι “προσωπικό εργαλείο, μπορεί να είναι υφασμάτινες και να πλένονται. Για κάτι προσωπικό, δεν τίθεται θέμα“.

Αναφερόμενη στο θέμα της καθαριότητας μετά από σχετική ερώτηση, απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφή τρόπο λέγοντας ότι το  έχει αναλάβει το υπουργείο εσωτερικών και το διαχειρίζονται οι δήμοι. “Ξέρω ότι οι δήμοι έχουν αναλάβει να οργανώσουν την καθαριότητα. Πρέπει να είναι ενδελεχής και επισταμένη και κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας”, . είπε και τόνισε ότι το υπουργείο έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι. Ούτε για πιθανές προσλήψεις προσωπικού μίλησε.” Δεν το αποφασίζουμε εμείς, έχουμε διαβεβαίωση ότι θα είναι επαρκές, το προσωπικό  όπου χρειάζεται ώστε να γίνει όσο καλύτερα είναι δυνατόν η καθαριότητα”.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες λέγοντας ότι  “όπως ανοίξαμε Μάιο και Ιούνιο, οι εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές, έλαβαν ειδικές οδηγίες λέξη-λέξη και βίντεο και για κάθε περίπτωση και πρωτόκολλο για ύποπτα κρούσματα, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Συνεχείς τηλεδιασκέψεις σε συνεργασία με επιτροπή ειδικών, θα δοθούν σχέδια και οδηγίες. Επικαιροποιημένα για να καλύψουμε κάθε περίπτωση και ανησυχία”.

Σε ερώτηση αν θα προκύψουν κενά στα σχολεία με την έναρξη της χρονιάς, η κ.Γκίκα είπε ότι το υπουργείο προετοίμασε χρονοδιάγραμμα εδώ και 3 μήνες πριν και οργάνωσε τις διαδικασίες έτσι ώστε αναλάβουν οι εκπαιδευτικοί υπηρεσίες στα σχολεία και όχι στις διευθύνσεις για να αποφύγουμε και τις μετακινήσεις. “Βεβαίως και μην ξεχνάμε ότι εφέτος έχουμε διορισμένους  και θα ακολουθήσουν οι αναπληρωτές. Γι’ αυτό καλέσαμε τα συμβούλια νωρίτερα από ότι συνήθως”, είπε.

Ερωτώμενη για την επάρκεια των σχολικών χώρων για τις ενδεδειγμένες αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται μεταξύ των μαθητών κατά τη διάρκεια της διδακτικής διαδικασίας αλλά και των διαλλειμάτων η κ. Γκίκα απάντησε ότι “οι χώροι είναι δεδομένοι, μακάρι να είχαμε περισσότερους. Άρα με αυτά τα δεδομένα θα αυξήσουμε τα μέτρα όσο μπορούμε με αρωγή των εκπαιδευτικών. Στα σχολεία τίποτα δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους εκπαιδευτικούς. Τα 25 παιδιά στην τάξη ήταν από πριν. Η μόνη αλλαγή έγινε στην Α’  δημοτικού για λόγους συνέχειας”.  Διαβεβαίωσε πάντως ότι το υπουργείο είναι προετοιμασμένο για όλες τις πιθανές εξελίξεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

              

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.