Απόφαση: Ηλεκτρονικές αιτήσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για εισαγωγή στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

  • Το ΦΕΚ είναι διαθέσιμο, εδώ.

Ο θεσμός των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων έχει εισαχθεί στο Κεφάλαιο Β’ (άρθρα 10 έως και 23) του ν. 4692/2020 «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» (Α΄ 111). Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στις οριζόμενες κατά περίπτωση διαδικασίες για την εισαγωγή τους σε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο, οι γονείς/ κηδεμόνες υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, όπως προβλέπεται από την παρ. 9 του άρθρου 18 του ίδιου νόμου

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων εισαγωγής στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, «Σύστημα αιτήσεων μαθητών σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.», έχει αναπτυχθεί με ιδίους πόρους από την Επιστημονική Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, φιλοξενείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στους διακομιστές του και υλοποιείται από το Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Τεχνικής Υποστήριξης του Ι.Ε.Π. Η συλλογή των αιτήσεων πραγματοποιείται από το σύστημα του προηγούμενου εδαφίου μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στην οποία οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία, όπως αυτά καταγράφονται στο άρθρο 3 της παρούσας.

Στη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων εισαγωγής στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία εμπλέκονται:

α) οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που επιθυμούν την εισαγωγή τους στα συγκεκριμένου τύπου σχολεία και

β) οι Διευθυντές ή Προϊστάμενοι των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.

Διαδικασία υποβολής αίτησης

1. Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία είναι ελεύθερο ως προς την πρόσβαση και δεν απαιτεί αυθεντικοποίηση. Οι γονείς/κηδεμόνες εισέρχονται στο σύστημα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και συμπληρώνουν τα απαιτούμενα, σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας, στοιχεία. Στην ηλεκτρονική φόρμα αναφέρεται ευδιακρίτως ότι με την υποβολή ο/η γονέας/κηδεμόνας δηλώνει υπεύθυνα ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή. Με την υποβολή της αίτησης, ο/η γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δήλωσε, αποδεικτικό υποβολής της αίτησης το οποίο περιλαμβάνει:

α) Κωδικό αίτησης

β) Κλειδί αίτησης

Με τα δύο αυτά αναγνωριστικά, ο/η γονέας/κηδεμόνας έχει πρόσβαση στα στοιχεία της αίτησης που υπέβαλε σε μεταγενέστερο χρόνο. Επιπλέον, οι Διευθυντές ή Προϊστάμενοι των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων έχουν πρόσβαση στο σύστημα μετά τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σύνδεσης που διαθέτουν στην Ενιαία Πρόσβαση σε Υπηρεσίες (SSO) του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

2. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία χωρίς αυθεντικοποίηση των γονέων/κηδεμόνων, καθώς και η πρόσβαση στο σύστημα των Διευθυντών ή των Προϊσταμένων των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων με τη χρήση των στοιχείων σύνδεσης που διαθέτουν στην Ενιαία Πρόσβαση σε Υπηρεσίες (SSO) του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρώτη παράγραφο του παρόντος, ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τις αιτήσεις που υποβάλλονται για το σχολικό έτος 2020-2021. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν για τα σχολικά έτη 2021-2022 και επόμενα, η αυθεντικοποίηση των γονέων/κηδεμόνων και των Διευθυντών ή των Προϊσταμένων των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, θα πραγματοποιείται κατά την είσοδό τους στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

* Αν η εικόνα  υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

  • Ακολουθήστε μας στα social media:

     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.