Άνοιγμα σχολείων το νέο έτος και βλέπουμε!

Άνοιγμα σχολείων: Έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των λοιμωξιολόγων  το τελευταίο 48ωρο με επικρατέστερο σενάριο τα σχολεία να ανοίξουν το νέο έτος.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση για το ξεκλείδωμα των σχολικών μονάδων πριν τις γιορτές, καθώς υπάρχει ο φόβος της διασποράς του ιού – όχι τόσο από τα παιδιά – αλλά εξαιτίας της κινητικότητας των ενηλίκων.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα σχολεία να ανοίξουν το νέο έτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε κι αυτός επιφυλακτικός στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Mετά και τις προχθεσινές ανακοινώσεις για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο φόβος των λοιμωξιολογων δεν εστιάζεται τόσο στη μεταδοτικότητα των παιδιών η οποία θεωρείται ότι δεν είναι σε υψηλά επίπεδα αλλά στην κινητικότητα των ενηλίκων.

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η  δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αναφερόμενος στις σχολικές μονάδες έστειλε μήνυμα ότι θα μείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί.

Τα σενάρια αυτή τη στιγμή είναι δύο.

  1. Να δοθεί το «πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 14 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που υπάρχει εντυπωσιακή πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων. Ένα σενάριο το οποίο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες καθώς η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
  2. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο κερδίζει έδαφος τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου που παραμένει σε μεγάλες πόλεις της χώρας, είναι να χτυπήσει και πάλι το κουδούνι με το νέο έτος, ώστε να έχει καταγραφεί μέχρι τότε μία ικανή μείωση στα κρούσματα που θα επιτρέπει το άνοιγμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων με μεγαλύτερη ασφάλεια.  Άλλωστε και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι εκτιμούν, ότι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 14 Δεκεμβρίου, όταν θα λήγει και τυπικά η νέα παράταση του lockdown θα είναι παρακινδυνευμένη σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα έχει νόημα να επιστρέψουν για λίγες ημέρες οι μαθητές στα θρανία, μέχρι τις γιορτές.

Τηλεκπαίδευση

Μέχρι να αποφασιστεί τελικά τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, η τηλεκπαίδευση καλά κρατεί με την κυρία Κεραμέως  να δηλώνει ότι «την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια τηλεδιασκέψεις, πάνω από 21 εκατομμύρια αθροιστικά συμμετοχές μαθητών, πάνω από 74 εκατομμύρια λεπτά μαθήματος, με κάθε ώρα να διαρκεί κατά μέσο όρο σαράντα με σαράντα πέντε λεπτά».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκου Μητσοτάκης αναφερόμενος κι αυτός στην τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως «ένα χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά». Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και κατέληξε λέγοντας πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.