Άνοιγμα σχολείων | Διαφωνούν οι ειδικοί επιστήμονες

Με δεδομένο ότι τα μαθήματα (τηλεκπαίδευση) θα σταματήσουν για τα Χριστούγεννα στις 23 Δεκεμβρίου, διαφωνίες έχουν προκύψει μεταξύ των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου υγείας σχετικά με την ημερομηνία ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο MEGA, επανέλαβε ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Ιανουαρίου. «Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διίστανται οι απόψεις των ειδικών

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος δείχνει να αμφιταλαντεύεται  αφού, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ στις 10 Δεκεμβρίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown και να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» τόνισε μεταξύ άλλων.

Τη Δευτέρα όμως 14 Δεκεμβρίου ο καθηγητής μιλώντας στο OPEN, δήλωσε για τα σχολεία ότι σταδιακά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για άνοιγμα μετά τις γιορτές. «Η Πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση» υποστήριξε.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι το lockdown πρέπει να παραταθεί έως τις 20 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

«Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί άμεση προτεραιότητα» απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, επαναλαμβάνοντας πως «το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί άμεση προτεραιότητα, γιατί τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, που δεν είναι άλλο από τα θρανία τους». Η κυρία Παπαευαγγέλου θύμισε πως εξ αρχής η απόφαση για κλειστά σχολεία, ειδικά για τα Δημοτικά, δεν αφορούσε στους φόβους για διάδοση του κορωνοϊού εντός των αιθουσών. «Ο βασικός λόγος που κλείσαμε τα σχολεία δεν είναι η μετάδοση μέσα στα σχολεία, ιδιαίτερα για την Πρωτοβάθμια, αλλά το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό ήταν που μας ανάγκασε να εισηγηθούμε στην Πολιτεία το κλείσιμο των σχολείων», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της επιτροπής, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, είναι «στις 7 Ιανουαρίου να γυρίσουν όλα τα παιδιά στα θρανία τους». Αντίθετα, όπως είπε, «δεν υπάρχουν σκέψεις για διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις», πρόσθεσε.

Την ανησυχία της για το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον Ρ/Σ «Θέμα 104,6» η κυρία Λινού αποκάλυψε ότι δημοσιεύτηκε μια νέα μελέτη από την Αυστρία η οποία ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα σχολεία. Η μελέτη, όπως εξήγησε, δείχνει ότι στα σχολεία παρατηρείται σημαντικός ρυθμός μετάδοσης. «Υπάρχει πολλή μετάδοση και στα σχολεία, αυτό έδειξε μελέτη στην Αυστρία» είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια πρότεινε πάντως ότι για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία θα πρέπει να «επιστρατευθούν» τα rapid test, τα οποία θα μπορούσαν να γίνονται τυχαία.

Τέλος ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε αναφερόμενος στο θέμα ότι «στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα.

«Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία».

* Διαβάστε τις Εκπαιδευτικές Ειδήσεις, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του edweek.gr

   Μπες στην ομάδα μας στο Viber!

Μοιράσου το άρθρο:

             

* Αν η εικόνα υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να την αντικαταστήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.